Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ТОП-5 МІСЦЬ АРЦИЗА БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ: КУДИ ПІТИ ТА ЩО ПОДИВИТИСЬ?

18 Липня 2022 15:59
Софія Чебан
ТОП-5 МІСЦЬ АРЦИЗА БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ: КУДИ ПІТИ ТА ЩО ПОДИВИТИСЬ?

Арциз – невелике місто серед Бессарабського степу, якому вже понад 200 років. Він може похвалитися своєю цікавою історією. Арциз був німецькою колонією, торговим центром і навіть поруч із містом за часів «страны советов» збудували таємний аеродром.

Арциз – місто-сусід Болграда та входить до складу Болградського району. Враховуючи військовий стан, поїздки на далекі відстані з різних причин неможливі, проте до сусіднього міста дістатися можна.

Ми вирішили розповісти вам про кілька визначних місць Арцизу. Але ми не просто пропонуємо фотоекскурсію. Ми вирішили піти шляхом звичайного туриста: тобто подивитися, що є цікавого в місті саме в інтернеті. Тому що зазвичай саме так роблять сучасні туристи.

Коротка історична довідка

Українська Вікіпедія пише: Арциз заснований 1816 року німецькими колоністами, що переселилися з Вюртемберг. Німці-переселенці назвали свою колонію Йоганнесхорт – «фортеця Іоанна». Перейменували колонію у 1819 році, вона отримала назву від французького міста Арсі, біля якого у березні 1814 року союзні війська (австрійські, баварські та російські) здобули перемогу над наполеонівською армією.

У 1916 році в місті збудовано залізничну станцію, паровозне депо та майстерні. У наступні роки Арциз лише розвивався. Після незалежності місто, як і багато інших  на той час міст в  Україні, переживало не найкращі часи. Однак, Арциз знайшов у собі сили до повільного, але планомірного розвитку та покращення благоустрою.

1. Православна базиліка у візантійському стилі

Цей незвичайний церковний комплекс будують упродовж дев’яти років. Зводять його на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радості». Це базиліка – церква без куполів, характерна для православного періоду ранньої Візантійської імперії. Храм буде зменшеною копією великої базиліки у Пліську (Болгарія).

За задумом, окрім церкви в комплексі також буде музей Старого Завіту.

Будівля має красивий вигляд, і часто стає локацією для інстаграм-фотографів.

2. Міська площа

У центрі міста, поряд із автостанцією, розташована головна площа міста. Це гарне місце, площа обрамлена псевдо середньовічним муром із вежами. На головній вежі – годинник. Звідси йде доріжка до річки Чагі  з пішохідними містками.

На площі проходять усі важливі та масові заходи. Особливо яскраво вона виглядає під час Новорічних свят.

Якщо забити в інтернеті «фото міста Арциз», то першими вам буде показано саме фото міської площі.

3. Сучасна арт-галерея

В 2020 році в Арцизі з’явилася сучасна арт-галерея. Це унікальне місце в якому проходять виставки, семінари, майстер-класи та різні івенти на тему мистецтва і не тільки.

Особливо примітно, що галерея – це колишня будівля занедбаної котельні, якій у такий спосіб дали нове життя.

Детальніше про галерею тут

4. Храм християн-баптистів

Висока будівля з гострими шпилями та красивими сходами до парадного входу до храму. Нагадує готичний костел із яскравим дахом, великими вікнами у вигляді витягнутих арок. Гарне місце для фото та відпочинку.

5. Арциз – це залізничний вузол всієї Бессарабії

На жаль, вокзал в Арцизі – більше не ворота міста, адже пасажирських поїздів усього кілька, а після вторгнення росії, і коли її «війська» знищили залізничний міст у Затоці, пасажирських поїздів взагалі немає.

Але вантажний трафік на залізниці в Арцизі добре розвинений. Потужні тепловози щодня водять до десятка і більше товарняків на Ізмаїл та назад – до головних нині портових воріт української частини Дунаю.

***

Під час підготовки статті ми принципово не користувалися послугами місцевих гідів. Нам було цікаве інформаційне поле навколо визначних пам’яток та цікавостей цього міста.

І ми можемо сказати одне – Арциз вкрай бідно представлений. Крім сухих історичних довідок часів СРСР, про місто в інтернеті вкрай мало інформації. Мало статей та відомостей про архітектуру, про історичні місця, про об’єкти, які могли б бути цікаві туристам. Він як біла пляма на карті. А якщо про щось мало говорять і пишуть, то про нього й мало знають.

Серафим Савченко

Ми у  Telegram

Подивитись відео ви можете на нашому  YouTube

Також ми у Instagram та Facebook

Поділитись
Зараз читають