Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Турції вийшла збірка поезії гагаузькою мовою: історія становлення поета і перекладача Віталія Бошкова з села Кубей

08 Вересня 2023 15:00
Валерій Гайдаржи
В Турції вийшла збірка поезії гагаузькою мовою: історія становлення поета і перекладача Віталія Бошкова з села Кубей

В Туреччині вийшла збірка гагаузьких віршів Віталія Бошкова “Мembӓ suları”(“Джерельна вода”). В цій збірці представлені вірші різної тематики: про рідний край, любов, власні роздуми. Така назва збірки невипадкова, бо, як нам сказав Віталій, у нього всі збірки пов’язані зі стихіями(“Вітер Бессарабії”, “Свята вода”, “Даний небом вогонь”).

“Одного разу мені написав Бюлент Хюнерли (Bülent Hünerli) – вчений з Турції, який допомагає видавати книги гагаузькою мовою. Він запропонував мені видати мою підбірку віршів, я погодився. Дякуючи йому вона вийшла в світ, всього надруковано 100 екземплярів” – розповів Віталій Бошков виданню “Махала”.

Віталій Миколайович Бошков народився в селі Кубей, в болгарсько-гагаузькій родині: мати — вчителька математики Марія Василівна, батько — інженер-механізатор Михайло Федорович. Віталій успішно закінчив Кубейську школу,  поступив на філологічний факультет Одеського Національного університету імені І. І. Мечникова. Також поступив після магістратури в аспірантуру на історичному факультеті, працював над темою «Культурне відродження гагаузів України».

Вірші почав писати після школи, темою віршів була любов, тяга до рідного краю. Пізніше вони друкувались на сторінках університетської газети та на сторінках газети “Дружба. З 1995 року по 2023 працював на Одеському обласному радіо, був ведучим програми “Ана тарафим”, яка велась гагаузькою мовою. 

Віталій не тільки пише свої поетичні твори, але й займається художнім перекладом. Переклав на гагаузьку мову українських поетів: Тараса Шевченка, Степана Руданського, Лесю Українку, Павла Тичину, Володимира Со­сюру, Василя Симоненка. Також Віталій займається гагаузьким фольклором. Він записував гагаузські казки, приказки у бабусь, які їх пам’ятали, та уклав кілька збірників з гагаузьким фольклором, також уклав невеликий перекладач з гагаузької мови. 

Загалом вийшло близько 20 книг Віталія Бошкова, де він виступав чи автором, чи корректором, чи соавтором.

“Я є членом Спілки письменників України, в нас зараз проходить конкурс на видавництво книги, тому можливо скоро вийде ще одна збірка моїх віршів, цього разу вірші будуть пов’язані з війною в Україні”, – поділився з “Махалою” своїми планами Віталій.

Дякуємо Віталію за вклад в збереженням культурної спадщини гагаузів і бажаємо натхнення та творчої енергії.

Поділитись
Зараз читають