Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Україні легалізували медичний канабіс: коли Закон вступить у силу

21 Грудня 2023 14:30
Олександра Сергєєва
В Україні легалізували медичний канабіс: коли Закон вступить у силу

Сьогодні, 21 грудня, Верховна Рада у другому читанні прийняла Закон №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності». Про це повідомили у МОЗ.

Законопроєкт №7457 суттєво доопрацювали до другого читання: з майже 900 поданих правок, було враховано більш як 100. У новій редакції закон підтримали 248 парламентаріїв.

Коли вступить у силу:

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. Упродовж трьох місяців Кабмін має привести у відповідальність із прийнятим законом усі нормативно-правові акти: створити 5 нових та змінити 12 чинних.

Кому це потрібно та як отримати ліки:

Ухвалення цього рішення допоможе підвищити надання медичних послуг для онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, епілепсією, пацієнтів, які отримують паліативну допомогу тощо.

Перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу, буде затверджено Міністерством охорони здоров’я.

Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за рецептом (як це відбувається у випадку призначення наркотичних та психотропних препаратів).

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Як вирощуватимуть рослини конопель:

На вирощування та імпортування рослин конопель необхідно буде отримувати відповідну ліцензію, а процесс має відбуватися з дотриманням вимог. Після перероблення кожна одиниця продукції на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором, а дані вноситимуться до спеціально створеної єдиної інформаційної бази.

Зазначається, що держава буде суворо контролювати обіг ліків на основі канабісу, а використання його у рекреаційних цілях, як і раніше, залишиться під забороною.

Поділитись
Зараз читають