Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Тарутино Болградського району екоактивісти закликають мешканців корисно провести вихідні в місцевому лісі

26 Жовтня 2023 10:30
Тетяна Терзі
В Тарутино Болградського району екоактивісти закликають мешканців корисно провести вихідні в місцевому лісі

Активісти селища Тарутино запрошують небайдужих мешканців вийти на прибирання пластикових пляшок та іншого сміття у лісі на вулиці Садова. Про це «Махала» дізналася з оголошення про збір, яке розмістили в екологічній групі у «Фейсбук».

«Збір у неділю 29 жовтня об 11 годині біля магазину «Глобус». Машину для вивезення сміття надасть лісництво. Прохання взяти з собою мішок-два для збору та перенесення сміття в машину, засоби особистої гігієни та міцне взуття», – говориться в повідомленні.

Це не перша акція. Місяць тому мешканці прибирали тарутинський цвинтар  від пластику та скла. Екоактивіст Ігор Коєв розповів, що люди поки неохоче відгукуються на заклик прибирати сміття. В екологічній акції прийняли участь всього троє людей разом з ним.

«За 5 годин роботи ми обробили 25 куп сміття, котрі жоден з нас на створював. В об’ємі зібраного пластику, скла та металу візуально вийшло десь 4.5 м³. І це ми ще не були на новому кладовищі, праворуч від дороги», – розповів Ігор Коєв.

Він поділився, що під час прибирання всі не тільки втомилися, а й були вражені кількістю сміття і байдужим відношенням людей до цієї проблеми.

«Як можна витрачати величезні гроші на пам’ятники, а при цьому в одному метрі від могили створювати смітник з пляшок, банок, лампадок, ведер, будівельних інструментів та іншого! Де межа між пам’яттю, шаною та цілковитою зневагою? Чому це стало нормою в нашому суспільстві? Чому в вас є сили все це принести повним і немає сил забрати з собою порожнім? Стереотипи накшталт: ” гріх забирати з собою з цвинтаря”? А смітити там, де поховані ваші рідні, це не гріх? Чому ви тоді не лишаєте там свої особисті речі, телефони, транспорт, сумки і т.п.?» – розмірковував екоактивіст.

Навіть ті, хто приходив на кладовище в день проведення акції, не поспішав приєднатися до прибирання, а навпаки залишив після себе нову купу сміття.

Ця ситуація є характерною не тільки для Тарутино, а й для інших населенних пунктів. Але поступово свідомість людей змінюється завдяки ось таким небайдужим людям. Приклад екоактивістів з Тарутино надихає на зміни в громадах.

Нагадаємо, Ігор Коєв був ініціатором акції зі збору кришечок від пластикових пляшок. Також Ігор Коєв переробляв старі неробочі водонагрівачі, бойлери на пічки та відправляв їх на фронт.

Поділитись
Зараз читають