Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В БОЛГРАДСЬКІЙ ГРОМАДІ ВІДБУЛАСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ (ВІДЕО)

01 Жовтня 2022 13:53
Софія Чебан
В БОЛГРАДСЬКІЙ ГРОМАДІ ВІДБУЛАСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ (ВІДЕО)

До міжнародного Дня туризму в Болграді відбулася науково-практична конференція «Туристично-рекреаційна діяльність в Українській Бессарабії: перспективи розвитку в сучасних умовах». Захід був організовано за підтримки Болградської міської ради, відділу культури, туризму, молоді та спорту, Ізмаїльського державного гуманітарного університету, асоціації «Дорога вина та смаку Української Бессарабії» та фонду підтримки підприємства в Болградському районі.

Конференція об’єднала однодумців, ініціативних науковців, представників влади, громадських діячів, підприємців. Місцем проведення була обрана Болградська громада, яка має досвід організації фестивалів та залученні туристів, є багатонаціональним центром регіону та має перспективи розвитку міжнародного туризму.

«Болградська громада є регіональним лідером в сфері розвитку туристично-рекреаційних локацій і дійсно більшість громад орієнтується на ваш успішний досвід і для нас важливо бути  надійними партнерами у розвитку туристичної інфраструктури, у залученні інвестицій щодо розвитку громади. Сподіваюсь, що наша плідна партнерська співпраця надасть гідні результати. Надзвичайно важливо в цей складний час, коли кожен на своєму фронті реалізує свої проєкти та наближає перемогу, бути причетним до розвитку громад. Маю впевненість, що ця конференція стане традиційною, вона буде таким генератором ідей щодо успішного розвитку туристичної інфраструктури в Болградській громаді», – звернувся до присутніх на конференції ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету (ІДГУ) Ярослав Кічук.

За програмою спікери обговорювали  інноваційні моделі розвитку туристично-рекреаційного господарства Бессарабії, розвитку партнерства в туристичних мережах, економічні перспективи розвитку етно та гастро туризму, історичні особливості формування та перспективи в туристичній галузі Придунав’я, проблеми та перспективи розвитку освітнього туризму, виклики за умов військового та поствійськового часу.

«Місце  та роль Української Бессарабії з початку інтенсивної фази російсько-української війни значно змінилися – ми стали ключовим регіоном проведення зовнішньоекономічної діяльності нашої держави, це безпосередньо важливий чинник для того щоб інтегрувати розвиток туристичної діяльності, потенціал населення в реальні ланцюги, які принесуть бажаний економіко-соціальний ефект», – зазначив у своїй промові В’ячеслав Тодоров, директор Центру регіонального розвитку Українського Придунав’я, кандидат географічних наук, доцент кафедри управління підприємницькою  та туристичною діяльністю ІДГУ.

В’ячеслав Тодоров

Він також зазначив, що туристичні локації мають витримати військовий період, де це можливо, оскільки тоді ресурси на розвиток туризму надходити не будуть, але треба працювати над утриманням економічної складової зараз,  шукати ресурси зовні. Мова йде про міжнародну співпрацю з сусідніми державами – Болгарією, Румунією.

Планування транскордонного туризму раніше вже було окреслено в стратегії розвитку Болградської громади, основні напрямки якої презентувала Юлія Дімітрова, директор Туристичного центру Болградської міської ради. Нагадаємо, стратегія була створена в рамках міжнародного проєкту «Розвиток та просування спільної спадщини». 

Для такого партнерства болградський підприємець Сергій Русєв розробив проєкт туристичного, культурного-розважального комплексу «Центр смаку» на базі Болградської громади. Саме на конференції він розповів, що спільно з колегами-партнерами має на меті створити масштабний комплекс, де будуть функціонувати різноманітні локації фермерів, виноробів, підприємців регіону, де вони зможуть реалізувати продукцію, зберігати та популяризувати культурне надбання. Його реалізація має зв’язати історію, науку та практику. 

«Ми маємо бути готові вже на даному етапі не зупиняти все те, що започаткували в регіоні, та цей час використати для інформаційної, наукової бази», – сказав Сергій Русєв.



Мета конференції – співпраця та укріплення стосунків діячів, науковців, влади, обмін ідеями та створення і реалізації спільних туристичних проєктів.

«Ми вдячні Ізмаїльському гуманітарному університету за підтримку та пропозицію йти шляхом розвитку туристичного напрямку разом. Хочеться, щоб наша громада стала магнітом туризму для усієї області як мінімум і як максимум досягти результатів на міжнародному рівні», – завершила зустріч начальник відділу культури, туризму молоді та спорту Болградської міської ради Жанна Сусліна.


Як зазначили організатори заходу всі ідеї та пропозиції доповідачів будуть зафіксовані та прийняті до роботи.

Тетяна Манолова

Поділитись
Зараз читають