Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

НАЗК визначило ТОП-10 порушень у деклараціях

07 Січня 2024 12:00
Тетяна Терзі
НАЗК визначило ТОП-10 порушень у деклараціях

Тривають кампанії декларування за 2021-2023 роки. НАЗК проаналізувало порушення, яких допускаються декларанти при заповненні декларацій.

Найпоширенішими з них є:

  • Незазначення інформації про нерухомість та транспортні засоби, які належать декларантам або членам сім’ї на праві власності чи користування. Найчастіше забувають декларувати земельні ділянки, на яких розташовані їх будинки.
  • Незазначення вартості об’єктів декларування (квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів тощо), при цьому така інформація вказана в первинних документах про набуття права власності.
  • Недекларування об’єкта нерухомості, що використовувався  для проживання декларанта та членів сім’ї у звітному періоді, а в окремих випадках взагалі недекларування жодного об’єкта нерухомості.
  • Зазначення державного номерного знаку автомобіля замість ідентифікаційного номеру (VIN-коду).
  • Зазначення загальної вартості цінних паперів, замість номінальної вартості одного цінного паперу.
  • Зазначення себе джерелом доходу замість органу, установи чи організації, яка виплачувала заробітну плату чи інші види доходу.
  • Зазначення розміру фактично виплаченого, а не нарахованого (з податками) доходу.
  • Незазначення доходів, отриманих у вигляді подарунків у негрошовій формі (будинок, автомобіль тощо), прощеного боргу.
  • Декларування грошових активів у вигляді готівкових коштів, але недекларування інших видів грошових активів, розмір яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, при тому, що розмір активів рахується сукупно.
  • Зазначеннядепутатами місцевих рад фактичної посади та місця своєї роботи (директор ТОВ, вчителька тощо) у полі посади замість статусу “депутат”, за яким виник обов’язок подати декларацію.

Нагаємо, НАЗК зобов’язало подати щорічні декларації за 2021-2022 роки до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік — до 31 березня 2024 року включно.

Хто з міський голів півдня Одещини не подав декларацію за 2022 рік, можна прочитати за посиланням.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання “Махала” розповідало скільки грошей, обʼєктів нерухомості та транспорту задекларував Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко. Також стало відомо, що Ренійський міський голова Ігор Плехов живе лише на зарплату і не має заощаджень. А ось дружина Кілійського міського голови Вʼячеслава Чернявського не має доходів, але будує дім. Згідно з декларацією Арцизький міський голова Сергій Парпуланський має лише заробітну плату і заощадження. Окрім цього стало відомо хто з міських голів півдня Одещини не задекларував свої доходи. Тарутинський селищний голова Сава Чернєва має десятки гектарів землі за договором емфітевзису. Бородінський селищний голова не має житла, але має дороге авто. У Саратської селищної голови є дім, зарплата і відсутність збережень.

Поділитись
Зараз читають