Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ЧЕПУР – ДИВО ТУЗЛІВСЬКОЇ ДИКОЇ ПРИРОДИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

27 Червня 2022 16:48
Софія Чебан
ЧЕПУР – ДИВО ТУЗЛІВСЬКОЇ ДИКОЇ ПРИРОДИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Майже два місяця, кожного світанку в Національний природний парк “Тузлівські лимани” , можна спостерігати охайних малих чепур і дивитися спектакль як вони полюють на лиманах.

“Чепура мала гніздиться разом з граками та мілкими соколами – кібцями. Зараз малі чепури в нашому парку сидять на гніздах і доглядають малечу, які почали з’являтися два тижня трму. Пташенята виглядають дуже смішно. Все гніздування біля чапель розтягнуте за термінами і має глибоке значення для захисту виду на випадок скрутних років”, – пише Иван Русєв, доктор біологічних наук, професор, науковий журналістНаціональний природний парк “Тузлівські лимани

Харчуються зазвичай чепури дрібною рибою – атериною, якої зараз, нажаль із-за війни, в лиманах практично немає. Тому їм доводиться шукати їжу подалі від місць гніздування, ніж раніше, або переходить на іншу іжу і також охоронний режим цим чаплі дуже необхідний.І тому, я впевнений, що чепури зараз, як ніколи, як і армія інших тварин, своєю енергетикою, готові допомагати українцям в боротьбі з орками.

Зараз, вони, пильнують повсюди на водоймах в очеретяних заростях, на деревах і створюють природні блокпости з голосів, шуршання крил, і як інші птахи під час міграції, допомагають українцям в боротьбі з орками.

Поділитись
Зараз читають