Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

“Раніше проживало більше 1000 людей, зараз залишилося 50”: як живе село Новий Каланчак Саф’янівської громади (відео)

31 Липня 2024 22:17
Софія Чебан
“Раніше проживало більше 1000 людей, зараз залишилося 50”: як живе село Новий Каланчак Саф’янівської громади (відео)

Село Новий Каланчак (історична назва Мар’янівка) зараз Ізмаїльського району народилося в 1911 році. Разом із сусіднім селом Нове Жовтневе – Новий Каракурт (Катуна), про яке ми розповідали раніше, Мар’янівка розпочала відбудовуватися та розвиватися. Ці два села дуже схожі. У селах лише одна вулиця, навколо степ та поля, місцеві обробляли землю та мріяли про світле майбутнє. Але, на жаль, доля Катуни драматична, село  зникло буквально за одне покоління. Село Новий Каланчак така біда обійшла, воно існує й сьогоді. Як живе село Новий Каланчак Саф’янівської громади дізнавалися журналісти інтернет-видання “Махала”.

“У нас все було найкраще” 

За свої 113 років село Новий Каланчак пройшло через  багато етапів становлення. Історична назва населеного пункта – Мар’янівка, місцеві між собою й досі іноді використовують цю назву. Потім у 1980-х село перейменували на Новий Каланчак. 

Знаєте, наше село відрізнялося від інших. Люди тут дуже працьовиті та старалися робити для себе все на вищому рівні. Домівки у нас були красивішими, ніж у сусідньому Каланчаку. Да й люди у нас дружні, всі ходили один одному допомагати, як одна родина”, – згадує місцевий житель Леонід Чеботаренко. 

У селі був Будинок культури, амбулаторія, школа та садок. З часом людей у селі поменшало, все навкруги почало рушитися. 

За переписом населення 2001 року, у селі було 265 жителів, зараз, зі слів місцевих мешканців, немає навіть 50 людей. 

Як живе маленьке село Софʼянівської громади та з якими викликами стикається дивіться у відео. 

Поділитись
Зараз читають