Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Підвищення пенсій та реєстрація на НМТ: на що чекати українцям у березні 

01 Березня 2024 13:00
Олександра Сергєєва
<strong>Підвищення пенсій та реєстрація на НМТ: на що чекати українцям у березні </strong>

Відсьогодні чинності набрали одразу декілька важливих змін. Які сюрпризи підготував для українців перший місяць весни, читайте в матеріалі інтернет-видання “Махала”.

Підвищення пенсій 

У березні відбудеться одразу два етапи підвищення пенсій в Україні. Виплати перерахують на підставі індексації та зростання прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Кому саме проведуть перерахунок:

  • 9,5 млн пенсіонерів, які не працюють і яким пенсію призначено на загальних підставах;
  • 596 тис. пенсіонерів силових відомств;
  • 97,8 тис. осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, або внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також у березні проіндексують пенсії за особливі заслуги перед Україною, встановленої реабілітованим борцям за незалежність України у XX столітті.

Після індексації пенсії зростуть на 7,9%. Середній розмір підвищення складе 322 грн, а середня пенсія в Україні становитиме 5 717 грн. Мінімальна пенсія зросте до 2725 гривень.

Мінімальна сума підвищення – 100 грн, але пенсія не може зрости більш ніж на 1 500 грн.

Водночас є пенсіонери, які не можуть отримати підвищення виплат

Кого це стосується:

  • тих, у кого найвищі пенсійні виплати;
  • тих, хто вийшов на заслужений відпочинок протягом останніх 3 років;
  • тих, хто отримує пенсію меншу за мінімальну.

Пенсіонери, що отримують пенсії менші, ніж мінімальні виплати, отримають спеціальну надбавку. Після цієї доплати сума сягне розміру гарантованої пенсії.

Нові правила виплат для ВПО

З 1 березня 2024 року деякі внутрішньо переміщені особи втратять виплати. Однак варто зауважити, що найуразливіші групи продовжуватимуть отримувати допомогу від держави.

В усіх випадках допомога від держави призначатиметься на всіх осіб з-поміж ВПО у сім’ї, але ті члени родини, що не працюють, повинні зареєструватися в центрі зайнятості. Якщо цього не зробити, то виплати перестануть виплачувати через місяць.

Які категорії ВПО, що не можуть працювати, автоматично отримуватимуть виплати ще 6 місяців:

  • пенсіонери, які станом на 1 січня 2024 року отримують пенсію не більше, ніж 9 444 гривень (це 4 прожиткові мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • особи з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворі діти тощо;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також, особи з їх числа віком до 23 років, а також батьки-вихователі й прийомні батьки.

Виплати ще продовжать на 6 місяців для ВПО, які зможуть подати окрему заявку. Йдеться про такі групи:

  • малолітня дитина, яка прибула в нову громаду без супроводу законного представника;
  • вагітна жінка після 30-го тижня вагітності, а після 27-го тижня вагітності – жінки, яких віднесено до I – IV категорій осіб, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС;
  • людина, яка втратила працездатність, але не має права на пенсійну виплату та/або отримує державну соціальну допомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9 444 гривень);

Допомога продовжуватиметься, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 9 444 гривень. 

Початок реєстрації на НМТ

Цьогоріч реєстрація на проходження основної сесії Національного мультипредметного тесту (НМТ) відбудеться 14 березня. Реєстрація триватиме впродовж місяця (до 11 квітня) в особистому кабінеті випускника.

Також до 15 квітня майбутній абітурієнт матиме можливість в особистому кабінеті змінити: предмет на вибір, населений пункт в Україні чи за кордоном для проходження НМТ.

Основна сесія тестування триватиме з 14 травня по 25 червня, а результати стануть відомі до 2 липня. Реєстрація на додаткову сесію НМТ відкриється 10 травня, а проходитиме з 11 по 19 липня.

Обов’язковими предметами  у 2024 році на НМТє українська мова, математика та історія України. Четвертий предмет можна обрати довільно: фізика, хімія, біологія, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, географія, українська література).

Перехід на літній час

Згідно з постановою Кабміну, українці переводять годинники двічі на рік – восени та навесні, переходячи на “зимовий” та “літній” час.

Тож у березні в ніч із суботи на неділю, 31 березня, о 03:00 стрілки годинника необхідно буде перевести на одну годину вперед.

Поділитись
Зараз читають