Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У ГОРОДНЕНСЬКІЙ ГРОМАДІ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ШКОЛИ ПЕРЕТВОРЯТЬ НА ЛІЦЕЇ

29 Червня 2022 14:47
Софія Чебан
У ГОРОДНЕНСЬКІЙ ГРОМАДІ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ШКОЛИ ПЕРЕТВОРЯТЬ НА ЛІЦЕЇ

Таке рішення було ухвалено на останній сесії Городненської сільської ради у рамках реформи шкільної освіти України та закону про створення ліцеїв.

 Депутати проголосували за створення на базі всіх чотирьох загальноосвітніх шкіл Городненської громади ліцеїв з одинадцятирічним навчанням, а також перетворення Городненського навчального закладу в опорне без філій. У такому новому статусі вони почнуть працювати з 1 вересня 2023 року. Тобто фактично через рік.

Також згідно із Законом України «Про освіту» було ухвалено рішення з вересня 2024 року перетворити Олександрівський ліцей у гімназію, де діти зможуть навчатися з 1 по 9-й клас. Це пов’язано з тим, що на сьогодні у цьому навчальному закладі вже навчається 137 учнів, тоді як згідно із законодавством, статус ліцею можуть мати лише ті заклади, де навчаються 200 і більше учнів.

«Зміни типів шкіл ми зробили, але у наступному 2022-2023 навчальному році вони продовжать працювати без змін. Тобто всі навчальні заклади нашої громади, за рішенням сесії, залишаються на рік самостійними організаціями зі своїми статутами, печатками, штампами і без змін педагогічного складу. Закон дозволяє нам це зробити. Для чого? Щоб можна потім повернутися до цього питання і переглянути його. Адже вже сьогодні простежується тенденція до збільшення кількості учнів у громаді. Чимало уродженців повернулися з дітьми до сіл, є у нас школярі зі статусом переселенців. Тож поживемо-побачимо», – пояснив Микола Богоєв, керівник Городненської громади.

Додамо, що Президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє територіальним громадам усіх рівнів створювати ліцеї ще влітку минулого року.

Цей документ знімав раніше прийняті обмеження щодо можливості міських рад створювати ліцеї у містах із населенням менше 50 тисяч осіб. Також представницькі органи територіальних громад усіх рівнів набули повноважень засновників ліцеїв.

Як зазначили у Міносвіти, опорні навчальні заклади можуть забезпечувати здобуття не лише початкової та базової середньої освіти, а й профільної середньої.

Зміни також передбачають, що органи місцевого самоврядування мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв.

Нагадаємо, що раніше ми писали про створення опорного навчального закладу на базі Болградського ліцею.

Алла Каріза

Поділитись
Зараз читають