Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ЯК 100 ДНІВ ВІЙНИ ЗМІНИЛИ ЖИТТЯ МЕШКАНЦІВ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

03 Червня 2022 21:32
Софія Чебан
ЯК 100 ДНІВ ВІЙНИ ЗМІНИЛИ ЖИТТЯ МЕШКАНЦІВ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

Сто днів назад життя кожного жителя України кардинально змінилося. Рф своїм варварським «визвольним» вторгненням порушила не тільки плани, очікування, мрії, але і взагалі змінила людські долі.

Так, у Болградському районі порівняно з іншими регіонами України, які постраждали від окупантів, і сьогодні відносно спокійно. Але й тут багато що змінилося. Ми стали дивитися на звичні речі зовсім по-іншому.

Сьогодні, через 100 днів війни, згадаємо, з чого все починалося, як змінювалося наше життя, кого ми ніколи більше не зустрінемо. Все це знайшло відображення в матеріалах нашого інтернет-видання Махала.

Місяць перший: заперечення, паніка, перша втрата

Останні дні лютого та початок березня 2022 року викликали у людях змішані почуття. Багато хто навіть після виступу путіна, в якому він вказав мотив і мету свого злочинного вчинку, ще довго не могли прийняти початок повномасштабної війни. Не вірилося…

Але перебування в спокійному районі мешканців з різних куточків України, куди вже ступила нога окупанта, де люди змушені були шукати безпеку в підвалах, де фіксувалася загибель мирного населення, переродило заперечення в прийняття ситуації.

В перші дні і навіть тижні в Болграді, як і в інших містах, з ранку утворювалися довжелезні черги до банкоматів, люди екстрено знімали свої заощадження, побоюючись залишитися без доступу до них.

Такі ж панічні настрої спостерігалися і на ринку, в торгових об’єктах, де покупці змітали гречку, інші крупи, цукор, борошно, олію. Обурювалися цінами на продукти, що явно підскочили, але все одно змітали.

Ажіотажний попит був вищим, а асортимент товару все меншим. Чимало місцевих підприємців намагалися виправдатися тим, що вони такі ж заручники обставин, як і споживачі: порушена логістика, виросли  ціни на паливо, останнього не вистачає, злетіла закупівельна вартість продовольства на оптових базах.

Подорожчанням палива аргументував підвищення проїзду на внутрішньорайонних маршрутах  головний перевізник у Болградському районі – ТОВ «Болградтранс», відбулися зміни і у графіку рейсів. Деякі з них скасовувалися без попередження через те, що «людей немає та їхати не вигідно».

До обурення та розгубленості додалася і біль першої втрати. 5 березня Болградська громада попрощалася зі своїм земляком – захисником України та свого краю, уродженцем села Залізничне Болградського району Русланом Дунєвим, який героїчно загинув на третій день війни.

Місяць другий: усвідомлення та дія

Через місяць війна багато чого оголило в нашому суспільстві, показала, хто є хто і на що здатний. Наше видання навіть відкрило у зв’язку з цим рубрику «Рядові герої воєнного часу», в якій ми розповідали про людей тилу, які добровільно роблять все можливе, щоб допомогти іншим підтримати нашу армію і, тим самим, наблизити Перемогу.

Їх, волонтерів, ставало більше з кожним днем. Хтось в’язав маскувальні сітки, хтось доставляв продуктові пакети, забезпечував безкоштовним харчуванням, займався збором коштів на потреби армії, передавав захисникам з любов’ю виготовлені вироби домашньої випічки. А ще проводили ярмарки продажу виробів умільців на допомогу Збройним Силам України.

При Болградській районній військовій адміністрації відкрився районний Координаційний гуманітарний штаб, плюс гуманітарні центри відкривалися в кожному населеному пункті громади. Вони  покликані були забезпечити переселенцям, які прибули в наш район, а також місцевих незаможних жителів, товарами першої необхідності.

Не залишалася осторонь братня Болгарія, яка неодноразово направляла до Болграда автобуси з гуманітарною допомогою, а потім евакуювали всіх бажаючих. Також гуммісію направляла громадам Болградського району Молдова,  Канада та інші країни.

Незважаючи на великі труднощі у проведенні першої в умовах воєнного часу посівної кампанії, аграрії Болградщини не скаржилися. Розуміли, що повинні зробити все, що від них залежить. Зробили та робити продовжують.

Поряд зі світлими ми зіткнулися і з темними проявами особистостей, неодноразово повідомляючи про те, як чоловіки призовного віку готові були йти на будь-які хитрощі, платили тисячі доларів, аби лише перетнути кордон України та не бути мобілізованими до лав ЗСУ.

А тим часом Криничненська громада проводжала в останню путь свого 20-річного земляка Івана Мінкова (посередині); загинув інший уродженець Болграда, Герой України Віктор Оцерклевич (перший справа), не стала його земляка, випускника Болградського НВК Максима Мединського (перший зліва) .

Селище Тарутине Болградського району втратило трьох захисників – Едуарда Лавриненка, Олександра Меркур’єва та Євгена Магалюка.

З полону окупантів ледь живим повернувся уродженець села Нові Трояни Болградського району, український пілот Іван Пепеляшков, який зараз проходить реабілітацію та мріє знову повернутись у небо, щоб зробити його мирним.

Пригнічував і соціальний експеримент, який провело наше видання, щоб дізнатися, скільки коштує оренда нерухомості в Болграді у воєнний період. Виявилося, є й ті серед орендодавців, хто не проти був нажитися на горі людей.

Були й підприємці, які стрімко і необгрунтовано підвищували ціни. Але, благо, що доброти, милосердя, чуйності все ж таки більше, вони є, а значить, не все втрачено.

Місяць третій, на жаль, не останній: все буде, Україно!

Ми не відзначали цього року переможного 9 травня. Головний рашист путін нівелював суть цього свята, перетворивши його на поклоніння самому собі – «творцю історії». Та й про яке свято могло йтися, коли напередодні Світлого Великодня в Одесі, внаслідок ракетного обстрілу загинула тримісячна дитина!

Через ризик подібних повторень жителі Одеської області змушені були дотримуватися тривалої комендантської години.

А потім були ще «прильоти» – в Одесу, Арциз. Але це ще більше згуртувало наших людей.

У громадах навіть культурні заходи стали проводитися з метою допомогти армії (фестиваль-ярмарок у селі Каракурт Болградського району) та підтримати віру людей (акція «Музика врятує світ») у наше вільне, мирне завтра, на нашу ВСУ, у нашу з вами можливість допомогти тим, хто бачив смерть в обличчя і прийшов у наш спільний дім за допомогою та порятунком!

Люди творять сім’ї під час війни, народжують дітей. Отже, ми будемо мати майбутнє. Все буде, Україно! Все буде, Болградський район! І буде краще, ніж було!

Алла Каріза

Поділитись
Зараз читають