Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ВОЛОДІННЯ ЗБРОЄЮ: ДУМКА МЕШКАНЦІВ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

31 Травня 2022 16:37
Софія Чебан
ВОЛОДІННЯ ЗБРОЄЮ: ДУМКА МЕШКАНЦІВ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

Розмови про надання права володіти вогнепальною зброєю цивільним громадянам України йдуть доволі давно, але у зв’язку з війною це питання стало гостріше.

Напередодні військового вторгнення рАzії, 23 лютого 2022 року, Верховна Рада проголосувала в першому читанні за відповідний законопроект № 5708. Звичайно, він недосконалий і ще буде доопрацьовуватися. Однак, нещодавно в застосунку «Дія» міністр ВМС України звернувся до українців з проханням пройти опитування. Результати його поки що приховані від громадськості. Тому ми вирішили провести своє дослідження.

Так за результатами нашого опитування (яке ми проводили у нашому Телеграм каналі )

25% – вважають, що громадяни мають права на вогнепальну зброю, але повинні зберігати її лише вдома та використовувати тільки на стрільбищах чи в тирах.

14% – висказалися за вільне володіння зброєю та можливість вільно носити її з собою.

Але переважна більшість опитаних  – 61% – категорично проти того, щоб цивільні володіли та зберігали зброю.

На думку міжнародних експертів, є прямий зв’язок між правом на володіння зброєю та рівнем скоєння кримінальних злочинів. Далі ми пропонуємо вам приклад трьох країн.

За результати ми не можемо нести відповідальність, бо завжди є загроза прямого впливу на ці дослідження з боку великих корпорацій з виготовлення вогнепальної зброї, навіть не зважаючи на те, що данні беруться з відкритих джерел – Міністерств внутрішніх справ та прокуратури цих країн.

Сполучені Штати Америки

У США право громадян на володіння зброєю з 1791 року закріплено другою поправкою до конституції країни.

В даний час приховане носіння вогнепальної зброї дозволено у всіх штатах, крім Іллінойсу. У 29 штатах також можна носити зброю відкрито та без обмежень. Але в школах, аеропортах та інших соціальних установах це заборонено.

Зараз у США, за офіційними даними, у користуванні знаходяться близько 300 млн. одиниць вогнепальної зброї. Для американця немає проблеми придбати озброєння. Але закон забороняє продаж особам, які відбули тюремне покарання більше року, особам, які перебувають у розшуку, споживачам наркотиків, визнаним розумово неповноцінними, людям, які незаконно перебувають у країні, а також звільненим з військової служби через скоєння якихось злочинів.

За даними New York Times, кількість загиблих в результаті застосування вогнепальної зброї у 2017 році в США досягла 50-річного максимуму й становила 39 773 осіб, або 12 осіб на 100 тисяч.

Швейцарія

Зброя дозволена з 1999 року. Оборонна доктрина Швейцарії побудована на тому, що всі чоловіки з 20 до 50 років перебувають у військовому кадровому резерві та мають право на носіння зброї. Тому багато швейцарців мають особисту зброю.

Дозвіл на купівлю та носіння видає місцева влада. Громадяни мають право озброюватись із 18 років. Право на володіння та носіння – зовсім різні речі. Щоб носити зброю, потрібен ще один дозвіл. Щороку співробітники поліції перевіряють власника – як і де зберігається зброя, чи не була використана нелегально. Після 60 років громадянин змушений або здати зброю державі або переробити її, ліквідуючи можливість стріляти.

Рівень злочинності в країні один з найменших у світі, ця тенденція зберігається з 1944 року, а злочинність з використанням зброї найменша на Землі. Як бачимо, ще й до того, як у цій країні було дозволено володіння зброєю, рівень вбивств тут був найменшім.

Кількість загиблих в результаті застосування вогнепальної зброї у 2019 році в Швецарії становила 45 людей, або 0,5 на 100 тисяч.

Ізраїль

Легалізовано зброю з 1949 року. Тут право на купівлю та володіння має будь який громадянин. Є вікове обмеження, покупцеві має бути не менше 27 років і він має пройти службу до армії. Вогнестріл дозволено мати при собі водіям громадського транспорту та таксі, ювелірам, колишнім співробітникам силових структур. Заохочується мати вдома зброю для самозахисту.

У такому разі видається дозвіл на зберігання патронів, але не більше ніж 50 шт.

Кількість загиблих в результаті застосування вогнепальної зброї у 2019 році в Ізраїлі становила 110 людей, або 1,36 на 100 тисяч.

***

Чи буде дозволено українцям носити чи зберігати зброю – покаже час. Але те, що це питання викличе неабиякий резонанс у суспільстві, зрозуміло вже зараз.

Дослідження проводив Серафим Савченко

Поділитись
Зараз читають