Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Україні за переказ грошей з картки на картку планують штрафувати та блокувати рахунки: подробиці

03 Червня 2024 17:00
Олександра Сергєєва
В Україні за переказ грошей з картки на картку планують штрафувати та блокувати рахунки: подробиці

Переказ грошей з картки на картку – вельми поширена в Україні форма розрахунку, оплати або ж надсилання коштів один одному. Однак Національний банк України має намір змінити правила карткових переказів.  Про це розповіли на сайті НБУ.

Ще наприкінці березня НБУ ініціював громадське обговорення проєкту постанови, який передбачає внесення змін до порядку проведення платіжних операцій. Згідно з текстом постанови пропонується унеможливити переведення в готівку грошей за розрахунками, які здійснюються шляхом пересилання без відкриття рахунку.

Також НБУ готується обмежити карткові перекази, а також ввести граничні ліміти на вихідні р2р-перекази: “Розглядаємо можливість впровадити рамки для вихідних р2р-переказів з рахунків фізосіб у 100 000 грн на місяць і обмежити кількість таких переказів до 30 протягом місяця”.

Метою запровадження такого обмеження вказується “підвищення прозорості платіжних операцій” в Україні. Щойно зазначений проєкт постанови затвердять, і він набуде чинності, у країні почнуть діяти нові правила переказу грошей з картки на картку.

Штраф за переказ з картки на картку: хто в зоні ризику?

Адвокати попереджають, що деяким українцям може загрожувати блокування рахунку і великий штраф через підозрілі грошові перекази. Наприклад, якщо людина не зареєстрована як фізособа-підприємець (ФОП) і займається онлайн-торгівлею, регулярно отримуючи чималі суми грошей з різних не пов’язаних із нею рахунків.

У такому разі банк може заблокувати картковий рахунок клієнта і вимагати від нього роз’яснень. Якщо побоювання про незаконне надходження коштів підтвердяться, дані можуть бути передані в органи контролю. Тоді накладення штрафу (від 17 до 34 тисяч гривень) стане питанням часу.

Варто нагадати, що автоматичні системи безпеки банків звертають увагу на всі транзакції, сума яких перевищує 400 тисяч гривень.

В НБУ пояснили, що мова йде про те, що готівкові кошти, переказані громадянами на користь ФОП/юридичних осіб, повинні бути обов’язково зараховані надавачами платіжних послуг на рахунки останніх (за номером IBAN)  у безготівковій формі.

Тобто для громадян нічого не змінюється: вони як раніше можуть обирати зручний для них вид переказу та розрахунку за послуги чи товари ФОПів і інших юридичних осіб – готівкою чи безготівково, йдеться у роз’яснені.

Поділитись
Зараз читають