Про це виданню «Махала» розповів генеральний директор КНП «Болградська ЦРБ» Віктор Дішлі. Він повідомив, що харчування відбувається коштом Національної служби здоров’я України, частково гроші були виділені з бюджету Болградської громади і величезний вклад зробили різні благодійні міжнародні організації.
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Болградську лікарню надійшли тонни продуктів довготривалого зберігання – крупи, мука, цукор, олія, сухе молоко. Влітку навіть було куряче м’ясо. Для зберігання продуктів пристосували приміщення, які не використовуються. Але навіть такі продукти довго тримати не можна. Тому налагодили триразове харчування. Тим більше – це одна з вимог Національної служби здоров’я України.
За словами Віктора Дішлі, і раніше всі хворі отримували обід, триразове харчування було лише в дитячому, інфекційному та гінекологічному відділеннях. Але калорійність цього питання була під великим питанням. До речі, в лікарні донедавна діяли накази про вартість харчування на одну людину у розмірі 2 (!) грн. на добу. Зараз в лікарні вже діють інші накази, і якість харчування значно покращилася.
«Сьогодні за кошти НСЗУ ми закуповуємо лише м’ясо, овочі, хліб – все інше у нас є. Наші кухарі готують для дітей на сніданок млинці. Для всіх хворих печемо булочки. Тепер треба вирішити іншу проблему – плануємо модернізацію харчоблока. Це востаннє робили років 50 назад. Зараз з двох плит працюють лише дві конфорки», – поділився генеральний директор.
Він розповів, що планується встановити нове обладнання, меблі й все, що має бути на сучасному харчоблоку. З цією метою в Цільову програму «Здоров’я» на 2023-2025 роки» Болградської територіальної громади запланували внесення змін. На реконструкцію харчоблока передбачено 1,5 млн. грн з місцевого бюджету. І зробити це планують вже в цьому році, попри війну й економічні проблеми.
Слід додати, що депутати на сесії 23 лютого підтримали зміни в цільову програму, тому в лікарні вже розглядають цінові пропозиції й планують роботу з модернізації.
Тетяна Терзі