Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Скандальна вечірка на 8 березня в Болграді: нові факти та подробиці

15 Березня 2023 12:35
Ганна Ковальова
Скандальна вечірка на 8 березня в Болграді: нові факти та подробиці

Болград нещодавно опинився в центрі скандалу. В мережі з’явилося відео, де заступник керівника Болградського територіального центру комплектування та соціальної підтримки танцює під російську пісню на вечірці до дня 8 березня. Після цього інциденту до редакції звернулися наші підписники, які почули, що нібито тамаду та ще декілька дівчат звільнили з роботи за відверті танці. Наші підписники хотіли дізнатися чи це правда, і якщо так, то з яким формулюванням звільнили жінок з роботи.

Судячи із різних відео, які знімали самі учасники вечірки, вона була запальна та гаряча. 

Тамадою на вечірці була вчителька однієї зі шкіл міста Болград. Ми вирішили перевірити інформацію і звернулися до заступника начальника відділу освіти Болградської громади Алли Оріховської:

«Так, мені відомо про цю вечірку. Ніхто не звільняв вчительку. В ліцеї, де вона працює, до неї як вчителя питань нема. Вона виконує свою роботу належним чином, немає претензій не від адміністрації закладу, не від батьків та учнів. Те, що вона робить у свій вільний від роботи час – це її особиста справа.
Я не виправдовую поведінку учасників вечірки, але зауважу, що відповідальність (якщо це передбачено законодавством), повинні  нести всі: музиканти, відвідувачі та організатори заходу.  Але те, як поводиться людина – стосується тільки її».

Також на вечірці крім російської пісні «Алкоголічка» були цікаві конкурси, які привели до досить відвертих танців молодих жінок.  Їх також ніхто не звільнив з роботи. 

Яка відповідальність?

Українське суспільство свідомо відмовляється від будь-якого продукту навіть інтелектуального, який походить із країни-агресора. Але російська музика, на жаль, продовжує лунати в Болграді в магазинах, кафе, ресторанах, рейсових автобусах, приміських маршрутках. 

Нагадуємо що 7 жовтня набув чинності Закон, який забороняє російський культурний продукт: музику та кінострічки в українському просторі.

За Законом на території України заборонено публічно виконувати пісні, фонограми, показувати кліпи чи інші відео співаків з РФ. Це означає пряму заборону транслювати російську музику як на радіо й телебаченні, так і в ресторанах, спортзалах, лікарнях, салонах краси, парках, маршрутках, ТРЦ та інших публічних місцях.

На порушників може чекати адміністративна, цивільна і навіть кримінальна відповідальність. І хоча механізми притягнення до відповідальності варто доопрацьовувати, не треба ігнорувати значні суми штрафів, які варіюються від 65 тис. до 650 тис. грн.

Відповідальність за публічне виконання/показ музики, кліпів, фонограм, фільмів та передач російського походження нестимуть не лише юрособи (власники бізнесу) а й фізособи й посадовці органів влади.

Але є суттєве уточнення. Не все російське токсичне. Наприклад, є чіткий перелік осіб російського шоу-бізнесу, які точно заборонені. Зараз складається так званий «білий перелік», до нього потраплять ті діячі культури які вчинили по совісті – виступили публічно проти війни в Україні та зазнали від цього репресій з боку російської диктаторської влади.

Що робити?

Міністерство культури, Інститут Національної пам’яті та декілька патріотичних громадських організацій створили перелік осіб від «культури» Росії, які виступили на підтримку агресії.

Ознайомитись з ним можна за посиланням.

Також є перелік, який створив Уряд – до нього як раз і увійшли особи, демонстрація «інтелектуальної» творчості яких потягне накладання штрафів.

Кожен власник бізнесу, музикант чи тамада повинен ознайомитися з цим переліком, щоб не порушувати Закон та не підставляти відвідувачів.

Крім того, після виходу російської музики з нашого ринку, українська музика переживає справжній Ренесанс. Зараз легко можна знайти неймовірну кількість якісного українського контенту: від веселих танцювальних пісень для весіль до нішового панк-року.

Серафим Савченко 

Поділитись
Зараз читають