Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Ізмаїльський та Ренійський порти відвідали міжнародні партнери України: з якою метою?

27 Квітня 2023 08:35
Альона Колеснік
Ізмаїльський та Ренійський порти відвідали міжнародні партнери України: з якою метою?

«Міжнародні партнери готові інвестувати в порти Дунайського регіону», – таким оптимістичним висновком поділився на своїй сторінці у Фейсбуці віце-прем’єр-міністр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

«Абсолютно чіткий сигнал», за словами міністра, озвучили під час його вчорашнього візиту до Одеської області спільно з Послом Сполучених Штатів Америки Бріджит Брінк, директором Місії USAID в Україні Джеймсом Хоупом, Генеральним директором Секретаріату Дунайської Комісії Манфредом Зайтцем та представником генерального директорату мобільності та транспорту Європейської Комісії Аланом Бароном.

Фото: Олександр Кубраков

В умовах війни, коли російські окупанти заблокували морські порти України, річкові ворота стали стабільним шляхом, яким продукція, в тому числі й аграрна, йде на експорт.

«Попри складнощі, здійснені днопоглиблювальні роботи в портах Ізмаїл та Рені, відновлені всі паспортні характеристики портів та каналів. Наразі прохідна осадка складає 6,5 м. В морських портах Ізмаїл та Рені підготовлена необхідна інфраструктура та організована перевалка нових вантажопотоків – контейнерів, наливних, зернових та інших вантажів», – повідомляє Кубраков.

Фото: Олександр Кубраков

З американськими та європейськими партнерами представники української сторони обговорили результати, які Україна та сусідні держави отримали завдяки запуску додаткових портових потужностей. Йдеться про початок експлуатації понад 20 нових морських терміналів; про опрацювання нових технологій перевантаження з використанням плавкранів, мобільних перевантажувачів, ліхтерів, суден-накопичувачів у якості плавучих складів та інших засобів. Крім цього, було збудовано нові тимчасові склади, обладнано ваги, лабораторії тощо.

Фото: Олександр Кубраков

Розширило експортні можливості поновлення (через 25 років після зупинки) залізничного сполучення між ділянками Басарабяська (Молдова) та Березино (Україна). Відновленою дорогою вантажі тепер можуть швидше добиратися до портів. Наразі триває робота над сполученням між пунктом Джурджулешти на українсько-молдавському кордоні та румунським портом Галац.

«Усе це дозволило в минулому році перевалити понад 16 мільйонів тон вантажів. Це втричі більше, ніж довоєнний максимум. У поточному році ми плануємо обробити щонайменше 20 мільйонів тон через річку Дунай», – ділиться Олександр Кубраков.

Потенціал для подальшого розвитку портів Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ, які на сьогоднішній день задіяли майже всі потужності для перевалки вантажів, за словами Олександра Кубракова, є. «А саме: модернізація та оновлення інфраструктури портів, залучення інвестицій на будівництво нових терміналів та днопоглиблення. Потреба в інвестиціях становить щонайменше 120 мільйонів доларів», – уточнює міністр.

Поділитись
Зараз читають