Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Активісти та громадські діячі Болгарії планують вже другу гуманітарну експедицію в Україну 

12 Квітня 2023 14:29
Махала
Активісти та громадські діячі Болгарії планують вже другу гуманітарну експедицію в Україну 

В Болгарії реалізують гуманітарний проєкт, щоб допомогти етнічним болгарам України. Громадські діячі, активісти, бізнесмени збирають гуманітарну допомогу та везуть її до українських сіл. Після повернення в Болгарію вони активно розповідають про війну та її наслідки. Першу експедицію здійснили в березні, наприкінці квітня вирішили поїхати в Україну ще раз.

«Місяць тому ми їздили в Україну з подарунками — планшетами, ноутбуками, тепловізорами, одягом для військових і генераторами, одягом і взуттям для мешканців болгарських сіл на деокупованих територіях», – розповідає Геннадій Воробйов, один з учасників проєкту.

Тоді до поїздки доєдналося і Болгарське національне телебачення, яке зробило документальний фільм. Його можна подивитися за посиланням.

В другій частині експедиції болгарські волонтери планують завітати саме до Української Бессарабії.

«Ми запустили соціальний проєкт, покликаний зібрати невикористану оргтехніку та дати їй нове життя під час навчального процесу в болгарських селах і містах України. Цей проєкт важливий, оскільки ми розглядаємо його як спосіб розвитку освітніх, культурних і соціальних зв’язків з болгарами за кордоном», – каже Тетяна Бондаренко, керівниця проєкту.

В Болградському районі 33 населених пункти, де проживають болгари, в Ізмаїльському районі близько 20, таврійські болгари проживають в 30 населених пунктів Херсонської області, включаючи окуповані території. 

На думку Геннадія Воробйова, мова йде про 80-100 населених пунктів України з переважно болгарським населенням. Фізично охопити всі неможливо, крім того, організатори продовжують збір коштів для закупівлі оргтехніки для шкіл. Конкретний маршрут експедиції ще визначають.

До експедиції у квітні ввійдуть: 

Тетяна Бондаренко – бессарабська болгарка з Болграда, керівниця проєкту, відповідає за весь процес.

Геннадій Воробйов – бессарабський болгарин з Ізмаїла, автор ідеї.

Іван Плачков – бессарабський болгарин з с.Криничне, екс–міністр енергетики України та екс-голова Одеської ОВА у 2000-х роках.

Олександр Барон – бессарабський болгарин, етнофотограф, головний редактор “Бессабарського фронту”.

Серафим Савченко

Поділитись
Зараз читають