Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ СОЦІАЛЬНО ЗНАЧИМІ ТОВАРИ МАЮТЬ ЗАВИЩЕНУ ЦІНУ

15 Квітня 2022 16:41
Тетяна Терзі
У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ СОЦІАЛЬНО ЗНАЧИМІ ТОВАРИ МАЮТЬ ЗАВИЩЕНУ ЦІНУ

Порушення виявила робоча група з контролю за ціновою ситуацією, яка на виконання доручення начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченко відвідала Болградський район з метою детального відстеження цінової ситуації та здійснення відповідних контролюючих заходів.

13 квітня заходи перевірок торгівельних об’єктів здійснилися в Болградській Василівській, Криничненській громадах спеціалістами відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління Держпродспоживслужби в Одеській області, аудиторами відділу контролю у галузі житлово-комунального господарства, інфраструктури та зв’язку Південного офісу Держаудітслужби, начальником відділу економіки та агропромислового розвитку Болградської РВА Світланою Вербановою та начальником  Болградського управління Держпродспоживслужби Сергієм Атмажовим.

До заходів перевірки залучилися кореспонденти Махали.

В місті Болград мониторінг здійснювався на центральному ринку, в супермаркетах «Гоша Ювілейний», «Рандеву», «Лотос», «Універсам» та АЗС.

На борошно максимальна ціна на момент перевірки мала бути 21,36 за кг, олію соняшникову – 53,97  грн за літр, моркву – 20,96 за кг, крупу вівсяну – 39,76 за кг, крупу гречану – 61,47 за грн. Однак серед цих товарів були зафіксовані підвищення цін приблизно на 30%.

На заперечення підприємців про високу ціну закупівлі товару, що не дає змоги її знизити робоча група дала пояснення. Споживачам має надаватись вибір товару, відштовхуючись від рівня роздрібних цін на товари. Якщо вартість товару не відповідає рівню, його не має бути на прилавках.

Також порушення були виявлені на АЗС «Авиас», «Tatoil», «Petromol», що функціонують в місті.

Загалом за результатами контрольних заходів в трьох громадах серед 45 тогівельних об’єктів було складено 21 акт порушення на предмет підвищення цін на соціально значущі товари. Відповідні акти, що зафіксували порушення будуть направлені до Департаменту економічної політики та стратегічного планування ОВА та до ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області для відповідного реагування.

«Були зафіксовані поодинокі випадки завищення цін. В ході перевірок підприємцям були наданні рекомендації щодо зниження цін на деякі групи товарів згідно встановленого рівня», – зазначив начальник  Болградського управління Держпродспоживслужби Сергій Атмажов.  

Перевірки цінової ситуації пройдуть в усіх громадах Болградського району.

Нагадаємо, що також, покупці мають можливість звернутися до Держпродспоживслужби у разі:

– відмови суб’єктами господарювання у можливості розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою;

– незастосування РРО/ПРРО під час здійснення розрахунків за продаж підакцизної продукції;

 – продажу алкогольних напоїв, у разі заборони такого продажу місцевою адміністрацією, під час дії воєнного стану тощо;

 – інших порушеннях.

Номери телефонів, за якими можна повідомити про виявлені порушення:

– 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів). Також можна повідомити про виявлені порушення безпосередньо до Головного управління ДПС на Одещині: 097 325 71 03, 067 819 41 60, ДПС України ️068 018 91 52.

Підготувала Тетяна Манолова

Поділитись
Зараз читають