Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Завершуються переговори щодо запуску поромної переправи Азербайджан – Україна з портів Одещини

03 Червня 2024 10:14
Ганна Ковальова
Завершуються переговори щодо запуску поромної переправи Азербайджан – Україна з портів Одещини

Україна перебуває на завершальному етапі переговорів щодо «відновлення» поромних перевезень з Азербайджану до України. Ймовірніше за все, йдеться про відновлення сполучення з портами Грузії.

Про це повідомив голова Адміністрації морських портів України (АМПУ) Юрій Литвин на конференції Grain Storege Forum у Києві, передає Інтерфакс-Україна.

На завершальному етапі знаходяться переговори щодо відновлення поромних перевезень з Баку в Україну та транзитом через усі країни, які проходять судна. Найближчим часом ми сподіваємося, що поромна переправа запрацює”, – сказав він.

Водночас Литвин зазначив, що робота поромної лінії залежатиме від ринку – від урожайності сільгоспкультур, від роботи всього сільського господарства, від номенклатури вантажів на експорт-імпорт та функціонування економіки загалом.

За порти можете бути спокійними. Вони працюватимуть у режимі 24/7. Все необхідне для цього у нас є. Сподіваємося, що гроші, які ми спільно заробляємо, будуть інвестовані в інфраструктуру портів і її буде оперативно відновлено“, – наголосив голова АМПУ.

В той же час Литвин уточнив, що АМПУ ставить перед собою пріоритетне завдання у найближчі 2 роки відновити інфраструктуру портів щонайменше до довоєнного рівня, для чого організації необхідно 9-9,5 млрд грн.

Видання “УСІ” зазначило, що деталі наразі невідомі. Однак якщо йдеться саме про відновлення, то скоріш за все мається на увазі відновлення рейсів поромів з комплексу у Чорноморську до грузинських Поті або Батумі, ці рейси були зупинені після початку повномасштабного вторгнення. А вже з цих портів Грузії вантажі будуть прямувати до Азербайджану та у зворотному напрямку. Адже поромного сполучення України з портами Азербайджану раніше ніколи не було, бо порти цієї країни знаходяться на Каспійському морі. Сполучення їх з Чорним морем можливе за допомогою Волго-Донського і Волго-Балтійського каналу (територія росії), що звісно не є прийнятним для України.

Також зазначимо, що поромний комплекс в порту Чорноморськ є одним з об’єктів, щодо якого ведеться робота відносно можливого передання в концесію. Також додамо що на даному етапі в Україні через агресію росії працюють лише морські порти в Одеській області.

Поділитись
Зараз читають