Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Як в єдиному албанському селі на Одещині зберігають рідну мову 

22 Лютого 2024 14:30
Валерій Гайдаржи
Як в єдиному албанському селі на Одещині зберігають рідну мову 

Вчора, 21 лютого, в Каракуртському ліцеї Василівської громади відбувся мовний турнір “Розмовляємо  албанською”, присвячений Міжнародному дню рідної мови. Про це повідомляє інтернет-видання “Махала”.

Захід в такому форматі ми проводимо два рази на рік: на міжнародний день рідної мови та на день незалежності Албанії. Кожен раз ми готуємо цікаві завдання албанської мовою для дітей. Протягом заходу вони змагались двома командами, виконуючи різні завдання. Діти боролися дуже завзято, всі хотіли здобути перемогу. Наприкінці переможців нагородили грамотами та призами”, – розповіла заступниця директорки з виховної роботи Наталія Кірчева.

За інформацією Наталії Кірчевої, на заході були вчителі та батьки учнів, які володіють албанською говіркою. Вона відрізняється від літературної албанської мови, тому для них деякі завдання перекладали на місцевий діалект. Протягом заходу учні ліцею читали албанські вірші та співали пісні, перекладали тексти, приймали участь у театралізованих мініатюрах. 

Село Каракурт – єдине албанське село в Одеській області, тож ми також дізналися, як відбувається навчання албанській мові.

Крім виконання обов’язків заступниці директорки з виховної роботи, я також викладаю албанську мову. Більше вчителів з албанської мови в нас поки немає. Є навчальний план та підручники, підготовлені мною та спеціалістом з нацменшин Одеської філії Інституту модернізації змісту освіти МОН України. Завдяки нашим спільним зусиллям ці підручники отримали підтримку МОН України, тому я можу їх використовувати в навчанні, яке проходить факультативно. Уроки албанської мови  проводяться один раз на тиждень, кожен клас має свій зазначений день. На даний момент факультатив відвідують близько 40 дітей”, – розповіла нам Наталія Кірчева.

Нагадаємо, крім рідної албанці залюбки вивчають і українську мову.

Поділитись
Зараз читають