Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Як будівля великих надій у Болграді перетворилася на будівлю великого розчарування

29 Березня 2023 17:00
Ганна Ковальова
Як будівля великих надій у Болграді перетворилася на будівлю великого розчарування

До редакції видання «Махала-Дружба» звернулася мешканка мікрорайону Черемушки у Болграді, яка попросила не називати себе. Вона надіслала нам фото, на якому видно в якому стані зараз знаходиться колишній гуртожиток медпрацівників, який виявився покинутим та не потрібним.

«Хочу звернутися від імені мешканців району Черемушки, вулиця Східна. На фото медичний гуртожиток, який нібито реконструюють, але вже близько 5 років він ось у такому покинутому вигляді! Сьогодні вітер остаточно розламав паркан, який прикривав цей безлад. Люди перетворили це місце на звалище. Мешканці цього району, звісно, теж винні, але куди дивляться органи, які відповідають за це? Я розумію, що зараз війна і є багато важливіших проблем, але все ж таки це не можна залишати просто так. Будівництво розпочали, бюджет пішов на «важливіші справи», а місце перетворили на гадюшник, прикривши це парканом. Мешканці просять зняти огорожі та навести лад навколо будівництва, щоб не було спокуси кидати сміття за паркан», – написала жителька Болграда.

Факт, викладений у її зверненні, підтвердився. Справді, гуртожиток, який хотіли реконструювати під житло для медиків, має жалюгідний вигляд. Хтось навіть встиг зняти металопластикові вікна на першому поверсі. Це підтвердив голова профспілкової організації працівників Болградської ЦРЛ Петро Кирпік. 

Хлипкий паркан від недавнього вітру повалився, відкривши все, що знаходилося за ним. Сміття швидко рознеслося територією. Тому зрозуміти мешканців Черемушек можна. Жити поряд зі звалищем та ще й в літній період – погане і небезпечне для здоров’я сусідство.

Реконструкція, яка викликає багато питань

Наразі будівля знаходиться на балансі Болградської міської ради. Раніше знаходилася на балансі Болградської районної ради, яка була власником ЦРЛ. Після укрупнення району Болградській міській раді довелося взяти на себе цю нелегку ношу, бо вже було очевидно, що завершити реконструкцію, розпочату ще 2018 року, не вдасться. Та й не було у цьому сенсу.  З самого початку проєкт реконструкції мав недоробки. У будівлі планувалося електричне опалення та встановлення електроплит. Але потужностей для цього не було. Потрібно було проєктувати та будувати поряд нову електропідстанцію, а це ще кілька мільйонів гривень. Таких грошей у міста не було. Про це розповів на зустрічі із членами профспілки міський голова Сергій Димитрієв. 

На 2,5 млн грн коштів обласного бюджету, що залишилися, медикам купили квартири. І це було правильне рішення. Сьогодні за програмою “Здоров’я” медпрацівникам Болградської ЦРЛ закупили вже сім квартир. А недобуд, перетворений на смітник, як стояв, так і стоїть.

Хоча починалося все голосно та з великим піаром. Реконструкцію представляли як перший та єдиний проєкт в області зі створення соціального житла для медиків. На це з обласного бюджету виділили понад 5 млн грн. Не залишився осторонь і районний бюджет, з якого було виділено 380 тис. грн на підготовку проєктно-кошторисної документації. Об’єкт планували помпезно відкрити до приїзду екс-президента Петра Порошенка до Болграда. Але не так сталося, як гадалося.

Чомусь у двоповерхової будівлі з’явився незапланований третій поверх. Скоро будівництво зупинилося. У 2019 році у довгобуду з’явився дах вартістю 1,5 млн грн. Можливо, ситуацію могли б прояснити керівники, які тоді працювали, – голова райдержадміністрації Денис Мусієнко, голова районної ради Дмитро Димитров та головний лікар ЦРЛ Олександр Михайленко. Але сьогодні всі вони з приставкою екс-, працюють в іншому місці та на інших посадах. А гуртожиток, в який вклали мільйони бюджетних коштів, із будівлі великих надій перетворився на будівлю великого розчарування.

Чи почують мешканців мікрорайону?

На момент підготовки статті нам вдалося зв’язатися із міським головою Сергієм Димитрієвим. Він обіцяв, що комунальні служби полагодять паркан і приберуть сміття. Але гарантії, що він не з’явиться знову – немає. Адже самі люди його кидають, хоча поряд стоять контейнери для сміття. І, за словами голови, їх у тому районі достатньо. Тому він просить мешканців повідомляти про тих, хто кидає сміття за паркан, бо поки є незавершене будівництво, паркан прибрати не можуть. А ось оштрафувати тих, хто влаштував там звалище, зможуть. Доля ж самої будівлі поки невідома. На завершення будівництва грошей все ще немає. 

Тетяна Терзі

Поділитись
Зараз читають