Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Військовий з Бессарабії нагороджений орденом “За мужність” III ступеня

25 Травня 2023 15:23
Алла Корінь
Військовий з Бессарабії нагороджений орденом “За мужність” III ступеня

23 березня, у День морської піхоти, Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції на Донеччині та вручив державні нагороди кращим військовим. Серед нагороджених був мешканець села Плахтіївка колишнього Саратського району Василь Гладченко. 

Указом Президента України №284/2023, за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військових обов’язків, Президент особисто вручив молодшому лейтенанту Василю Григоровичу Гладченку орден “За мужність” третього ступеня.  Також під час виїзду на передову, Володимир Зеленський нагородив званням Герой України та орденом “Золота зірка” уродженця села Дмитрівка Болградського району, підполковника Миколу Паласа.

Відомо, що молодшому лейтенанту Гладченко 35 років. Він вступив до лав Збройних сил України задовго до початку війни. Є ветераном АТО та ООС. Сьогодні несе службу у складі 35-тої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського на смузі оборони поблизу населених пунктів Вугледар – Мар’їнка на Донеччині.

Односельці відгукнулися на подію з гордістю та повагою до земляка, а також словами вдячності батькам за гідне виховання сина. 

Місцеву поетесу Тетяну Романець надихнув відважний воїн і вона присвятила вірш своїм односельцям.

Воїнам-плахтунам! 

Сміливі, рішучі, дбайливі, співучі… 

Так є! І було так завжди! 

То про плахтунів така слава живуча, 

Що раттю встають, мов з води. 

Здоров’я вам, хлопці, і сили, і міці!

Господь хай усіх збереже. 

Ви – нації гордість! І ви в такім віці,

Що мудрими стали ви вже. 

Вас люблять, чекають здорових і вірних, 

І приймуть в обійми свої. 

Підтримають вас у думках ваших мрійних, 

Нехай лиш скінчаться бої! 

Хай Бог допоможе! 

Хай вистачить сили

Здолати ворожі війська. 

Чекає вас поле, родючії ниви, 

І на відпочинок – ріка…

***

Раніше інтернет-видання “Махала” розповідало історію військового-добровольця з села Надєжда Плахтіївської громади Богдана Копанського. Він став відомим тим, що потрапив в репортаж знаного українського журналіста Юрія Бутусова. В окопі під Бахмутом Бутусов спитав військового звідки він. Копанський з гордістю відповів: “Сарата! Одеська область”. Через декілька місяців після цього Богдан отримав важке поранення. І зараз проходить реабілітацію. Детальніше історію добровольця можна прочитати за посиланням.

Поділитись
Зараз читають