Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Верховний суд України скасував рішення щодо перейменування села Виноградівка на Курчу 

09 Жовтня 2024 11:53
Олександра Сергєєва
Верховний суд України скасував рішення щодо перейменування села Виноградівка на Курчу 

Боротьба за скасування рішення 50 сесії Болградської міської ради від 23 лютого 2023 року щодо перейменування села Виноградівка Болградського району Одеської області в село Курчу тривала півтора року і завершилася 1 жовтня 2024 року. Про це повідомляє “Махала” з посиланням на постанову Верховного суду. 

Після прийняття цього рішення група мешканців села Виноградівка подала позов до Одеського окружного адміністративного суду з вимогою скасувати рішення сесії Болградської міської ради щодо зміни назви села. Двічі суди, спочатку адміністративний, а потім Одеський апеляційний відмовляли позивачам, тож вони подали касаційну скаргу на попередні рішення судів до Верховного суду України. 

Позивачі наполягали на тому, що назва села Виноградівка не повʼязана із комуністичним та або націонал-соціалістичним (нацистським) тоталітарними режимами в Україні, тож не підлягала перейменуванню. 

Вони також зазначили, що під час прийняття рішення думку мешканців села проігнорували, адже більшість виступала за збереження назви Виноградівка. Однак зазначимо, були й ті, хто підтримував перейменування – це директорка Одеського обласного центру гагаузької культури Ольга Кулаксиз, Всеукраїнська спільнота гагаузів та інші.

Крім того, позивачі зазначали, що громадські обговорення з цього приводу були проведені з порушеннями, адже становили менш як 2 місяці.  Стосовно попередніх рішень судів, активісти зазначили, що висновки суддів були помилковими.

Верховний суд України погодився з доводами позивачів. Одним з ключових доводів стало те, що перейменування не було повʼязане з необхідністю приведення назв географічних обʼєктів у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Підставою для прийняття рішення була лише ініціатива з мотивів повернення історичної назви населеного пункту, однак думка частини місцевих мешканців не була врахована. 

Тому Верховний Суд дійшов висновку, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій було помилковим. 

Згідно з вищезазначеним, суд задовольнив позовні вимоги активістів та вирішив скасувати рішення Одеського окружного адміністративного суду від 28 червня 2023 року та постанову П`ятого апеляційного адміністративного суду від 24 жовтня 2023 року щодо перейменування населеного пункту. 

Таким чином село Виноградівка не змінює свою назву і залишається Виноградівкою.

Нагадаємо, рішення про перейменування села Виноградівка на Курчу було прийнято 23 лютого 2023 року. Питання перейменування ініціювали представники національних громадських організацій. З цього приводу до Болградського міського голови звернулися голова Асоціації гагаузьких товариств України Юрій Дімчогло, голова ВГО «Союз гагаузів України» Василь Келіогло, редактор відділу політики газети «День», активіст, уродженець села Іван Капсамун. Це було зроблено з метою повернення селу історичної назви.

Поділитись
Зараз читають