Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В декларації екскерівника Білгород-Дністровського району виявили невідповідностей на майже 60 мільйонів гривень

13 Червня 2024 16:04
Олександра Сергєєва
В декларації екскерівника Білгород-Дністровського району виявили невідповідностей на майже 60 мільйонів гривень

Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило декларацію ексголови Білгород-Дністровської районної ради Григорія Мельниченка за 2021 рік. Перевірка виявила, що чиновник не зміг підтвердити законність походження грошових активів на суму 59,5 млн гривень. Про це “Махала” дізналася з відповідного документу

На час подання декларації Мельниченко був службовою особою, тож і відповідати перед законом буде відповідно статті ст. 366-2 КК України “Умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування”.

Перевірка була ініційована НАЗК 1 січня 2023 року та тривала до початку травня 2024 року. Фахівці докладно дослідили кожен пункт декларації та виявили низку невідповідностей. 

Перше порушення було виявлено “на рівному місці” – Мельниченко не надав закордонний паспорт, чим завадив ідентифікуванню його особи за межами України. Так само він не надав й закордонні паспорти дружини та доньки, а також ІНН останньої. 

Далі під час реєстрації свого будинку ексголова не вказав його вартість на дату набуття, однак за даними Держреєстру будинок коштує майже 60 тисяч гривень, тож і в цьому питанні декларація не відповідала дійсності. А під час декларування двох земельних ділянок, що належать дружині, неправильно вказав їх площу. Така сама ситуація склалася під час декларування квартири у Білгороді-Дністровському. 

Також він задекларував ікону, вартістю понад 100 прожиткових мінімумів, однак жодного документа на неї, який підтвердив би її походження чи вартість, надано не було. Крім того, він не зазначив у декларації 15 тисяч гривень, що отримав з продажу катера. 

Але найбільша невідповідність виявилася під час перевірки грошового активу родини Мельниченків. Так, він зазначив у декларації, що має капітал у розмірі 11 мільйонів гривень, 647 тисяч доларів та 1 мільйон євро. 

НАЗК перевірили доходи родини з 1999 по 2021 роки та встановило, що враховуючи витрати на купівлю автомобілів, будинків, катерів та земельних ділянок, родина не могла накопичити таку суму. Відмінусувавши від доходів витрати на життя на рівні прожиткового мінімуму та податки, НАЗК встановили, що майже 60 мільйонів гривень “взялися з повітря”. Тобто їхнє законне походження не вказано та встановити його неможливо.

За результатами повної перевірки декларації щодо зʼясування достовірності задекларованих відомостей встановлено, що субʼєкт декларування при поданні декларації зазначив відомості, які відрізняються від достовірних на суму, що перевищує 2 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації”, – зробили висновок у НАЗК.

Тож, якщо за це проти Мельниченка відкриють справу, йому загрожує штраф у розмірі від 68 до 85 тис. грн, або до 200 годин громадських робіт, або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років. 

І це буде не перша справа, порушена проти ексголови району. Майже рік тому Мельниченка затримали за підозрою у викраденні державного майна. Згодом Мельниченко вийшов з під варти, заплативши заставу. Вироку за це він досі не отримав. Останній раз суд по цій справі був у листопаді 2023 року, тоді адвокати Мельниченка просили суд зняти арешт з майна, яке суд частково задовольнив та зняв арешт з будинку. Інше майно буде арештовано до кінця слідства. 

Фото зі сторінки Мельниченка у Фейсбук.

Поділитись
Зараз читають