Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Болградському районі стартували жнива: аграрії очікують середній урожай через посуху восени 

22 Червня 2023 15:07
Тетяна Терзі
В Болградському районі стартували жнива: аграрії очікують середній урожай через посуху восени 

В Болградському районі розпочався збір ранніх зернових і зернобобових культур. Проходить він в складних умовах війни і посухи. Тому в різних сільгосппідприємствах жнива будуть мати різні результати, на які впливає багато факторів. Це і матеріальне забезпечення господарства, і можливість підкормити сходи озимини добривами, і наявність вологи восени під час сівби. 

В ТОВ «Агротранс», яке базується в селі Табаки Болградської громади, другий день збирають озимий ячмінь. Керівник підприємства Іван Кулінський розповів про перші дні роботи.

«Вчора розпочали жнива. Ще важко робити якісь висновки. Але вже ясно, що урожай буде середній. І в цьому винні погодні умови. Ми сіяли озимі майже в суху землю. І не отримали добрі  сходи з осені. Озимі не розкустилися і такими увійшли в зиму. Дещо ситуація врятувала затяжна весна з дощами, сходи наздогнали в рості, але не сильно», – повідомив голова сільгосппідприємства.

Подібна ситуація склалася і в інших господарствах. Є і гірші випадки, коли сходи загинули взагалі. Про це Одеська ОВА повідомляла ще в жовтні минулого року. Особливо постраждали саме  сільгосппідприємства  півдня.

 Сьогодні, за повідомленням Одеської ОВА, Болградський район входить в трійку лідерів щодо збиральних площ озимих культур. Так, ранні зернові і зернобобові культури, які підлягають збору,  у господарствах Білгород-Дністровського району займають площу 180,1 тис. га, Подільського району – 155,9 тис. га, Болградського району – 144,4 тис. га.

За інформацією Болградської РВА, в  2023 році сільськогосподарськими підприємствами Болградського району планується зібрати 286,6 тис тон зерна ранніх зернових та зернобобових культур при середній врожайності по всім видам культур 30,0 ц/га. 

Стан посівів в РВА оцінюють, як добрий. 

Для проведення збиральних робіт за оперативними даними сільськогосподарські підприємства району забезпечені на 80% пально-мастильними матеріалами та на 100% сезонними працівниками.

Нагадаємо, минулий рік для аграріїв не тільки Болградського району був вкрай важким через російське вторгнення та посуху. Але навіть в умовах війни Україна стала дев’ятим у світі найбільшим виробником пшениці за підсумками 2022 року. 

Поділитись
Зараз читають