Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Болградському районі відновлюють ділянки дикого степу, що були незаконно знищені вісім років тому

13 Червня 2024 13:05
Наталя Іванова
У Болградському районі відновлюють ділянки дикого степу, що були незаконно знищені вісім років тому

Rewilding Ukraine в рамках реалізації проєкту з відновлення  ділянок Тарутинського степу планують влітку-восени засіяти 250 гектарів насінням степового різнотрав’я. Про це розповіла пресслужба Rewilding Ukraine.

У 2016 році заповідник був пошкоджений незаконним оранням, внаслідок чого постраждало близько 1300 гектарів. З того часу пошкоджені степові території пройшли повільний процес природного відновлення, але щоб якнайшвидше повністю їх відновити команда Rewilding Ukraine у ​​співпраці з «Фрумушика-Нова» розпочала роботу з прискорення відновлення цієї території.

Зараз в рамках цих робіт планується засіяти декілька ділянок степу рослинністю. 

Щоб підготуватися до засіювання фахівці провели складну та кропітку роботу зі збору насіннєвого матеріалу на непошкоджених ділянках. Збір відбувався за специфічною технологією, яку розробили експерти Біосферного заповідника “Асканія-Нова”.

Наприкінці літа та восени будуть проведені подальші агро-технічні заходи, щоб засіяти територію степу. 

“Процес відновлення не такий швидкий, як хотілося б. Щоб степ відновився до природного стану потрібно 5-10 років і багато зусиль. Після того природа має сама почати розмножувати рослини та збільшувати  розмаїття рослинного та тваринного світу степу”, – пояснили у пресслужбі.

Довідково:

Тарутинський степ площею 5200 га — одна з небагатьох степових територій, що збереглися в Україні та Європі. Характеризуючись широкими трав’янистими рівнинами (як і всі степові райони), він є домом для широкого спектра рідкісної флори та фауни. 

Реставрація Тарутинського степу є частиною масштабної роботи з відновлення дикої природи в районі дельти Дунаю, яка розпочалася на початку 2019 року за фінансової підтримки Програми «Зниклі ландшафти». У Тарутинському степу ці зусилля спрямовані на відновлення більш дикого степу, переважно керованого природними процесами, такими як природний випас худоби.

В рамках роботи з відновлення пошкодженого степу було проведено дуже багато роботи. Так, у 2020 році фахівці збирали насіння степових рослин на непошкоджених ділянках Тарутинського степу. Потім, на початку грудня, пошкоджені ділянки розрівняли сільгосптехнікою, посіяли насіння та ущільнили ґрунт. На сьогодні відновлено близько 500 га.

Окрім флори фахівці намагаються фідновити й фауну степу. Там вже оселилися дикі хом’якилані, бабаки, кулани, а також мешкають лисиці, косулі та лісові коти. 

Поділитись
Зараз читають