Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України на один новий елемент – традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне. Про це повідомили в МКІП.
▪️ Читайте також: Тетяна Янчева-Дукова – хранителька стародавнього болгарського рецепта хліба (відео)
Традиція випікання пʼяти обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їхнього вживання на День Святого Георгія практикується майже 200 років болгарською етнічною меншиною.
Боговиця – округлий хліб злегка плескатої форми, прикрашений зверху чотирма перехресними джгутами, укладеними на поверхні у вигляді квітки, що символізує сонце і весняне пробудження природи.
У центрі хліба – квітка «георгінка» з тіста або у вільних квадратах між чотирма перехресними джгутами розташовані символи птахів і квітів.
Вага хлібини: до 2 кг; діаметр: до 40 см, висота 10-12 см.
Ушчарька – круглий трохи приплесканий хліб з символами: розташований по колу незамкнений джгут (відкритий загін для овець), непарна кількість маленьких кульок з тіста (вівці), джгут у вигляді гака (посох пастуха) і фігурка людини (пастух).
Вага: до 2 кг; діаметр: до 30 см.
Каравай – високий святковий хліб, що виготовляється з переплетених різної кількості джгутів, які кожна господиня робить в залежності від традицій своєї сім’ї.
Вага: 3 кг; діаметр: 50 см; висота до 25 см.
Рингел – фігурно переплетений хліб з двох або кількох джгутів, обовʼязково з наскрізним отвором посередині. В отвір вставляється чаша з вином і підноситься з шматочками хліба кожному з учасників трапези, який повинен скуштувати шматочок хліба, змочивши його у вині.
Вага: 1 кг; діаметер: до 30 см.
Виготовленням хліба займається старша з жінок в родині. Замішується хліб в маленькій кімнаті з піччю, яка, за необхідності, з вечора трохи топиться для підтримки потрібної температури. Замішується тісто y прикрашеному квітами дерев’яному кориті з додаванням солі та води.
3 тіста господиня робить пʼять хлібів: Боговіца (на честь Бога і св. Богородиці), Рангель (на честь св. Архангела Михаїла), Коровай (на честь св. Георгія) і дві Ушчарьки (символ свята).
О пʼятій годині дня кожна господиня приносить на колективну трапезу на вулиці обрядові хліби власного виготовлення, сковороду з Курбаном, зелену цибулю, часник (який досі не використовується в їжу) і вино.
Їжа розкладається на столах, розміщених вздовж вулиці, за якими збираються всі мешканці вулиці.
Зазначимо, що в липні минуло року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України було внесено міліну. Ознайомитись з повним переліком можна на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України за посиланням.