Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В селах Оксамитне та Тополине Болградської громади води немає вже п’яту добу: в чому причина

08 Квітня 2023 16:00
Софія Чебан
В селах Оксамитне та Тополине Болградської громади води немає вже п’яту добу: в чому причина

Цій проблемі вже багато років, але її не вирішили досі. Проблема з водою стала одним з головних питань на звіті сільського старости Василя Чернєва.

Що заважає вирішити проблему? На це питання відповів присутній на зустрічі з мешканцями двох сіл Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

Минулого року ми заклали в бюджеті громади кошти під проектування водопроводу, але у зв’язку з військовими діями в Україні та згідно з постановою Кабміну, ми були позбавлені права освоювати гроші на ці цілі, втративши ще один рік на вирішення проблеми. На сьогодні нами вже замовлена проектно-кошторисна документація на даний об’єкт, ми уклали відповідний договір. Документація буде готова до кінця червня поточного року. Тільки вартість розробки документації склала майже 1 мільйон гривень. Далі подивимось, які знадобляться суми, щоб реалізувати цей проєкт. Але можу запевнити, що йтиметься про чималі гроші. Адже вони будуть спрямовані не лише на одну трубу, яка тягнеться з очисних споруд Болграду, а й на мережі по двох селах”, – розповів голова громади.

На жаль, кожної весни в селах Оксамитне та Тополине вода зникає на тиждень. Мешканці підіймають гвалт, міська рада знаходить якесь рішення, і все залишається як є, до наступної весни. 

Але ситуація з кожним роком погіршується погіршується. Справа в тому, що в Оксамитному та Тополиному є водогін, який побудували ще за радянських часів на кошти совхозу ім. Суворова. Через застарілість водогону постійно виникають пробоїни, воду перекривають. До північної частини села Оксамитне вода взагалі потрапляє дуже рідко. 

Декілька років тому господарство припинило водопостачання населенню, так як за законом не мало на це право. Люди залишилися на тиждень без води, як раз напередодні виборів голів громад. Вони навіть влаштували мітинг під стінами райдержадміністрації.

Міська рада тоді подала людям за допомогою ВНС-1 КП «Горводоканал» технічну воду.

Селяни створили орган місцевого самоврядування «Гарант» на чолі с Леонідом Гаджиловим. Цей орган повинен був укласти договір із комунальним підприємством на відшкодування електроенергії, яку витрачає підприємство для накачування води. 

Люди згідно розробленого тарифу обіцяли сплачувати гроші. Але цього не зробили. 

В квітні 2023 року води в водогоні сіл не стало. Нового договору з «Водоканалом» нема , а борг є! Така ситуація вже була рік тому. 

«Ми маємо величезний борг перед КП «Горводоканал» – майже 100 тисяч гривень. Склалася дуже важка ситуація. Механізму боротьби із боржниками немає, а тому не зрозуміло, як погасити борг», – розповів  голова ОМС «Гарант» Леонід Гаджилов.

«Ми отримали важкий спадок. Ця проблема не вирішувалася роками. Водогін вкрай старий. Як би ми не старалися – без капітального ремонту неможливо обійтися. Щоб поставляти воду населенню, був створений орган місцевої самоорганізації. Але голова відмовляється від посади, бо йому доводиться нести персональну відповідальність за несплату рахунків боржниками.  Єдина надія – на новий водогін”, – поскаржився староста села Василь Чернєв. 

Староста описує цю ситуацію кожний рік, але поки кардинального зрушення нема, бо це дійсно треба вирішувати комплексно і разом.

***

Чи то справедливо, карати боржників разом із тими, хто чесно платить? Вихід є – нова труба та індивідуальні лічильники. Так вважають багато мешканців сіл, особливо ті, хто дисципліновано сплачують за воду.

Фото Болградської міської ради

Поділитись
Зараз читають