Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

СТАЛО ВІДОМО ДЕ І КОЛИ ВІДБУДЕТЬСЯ ЧЕТВЕРТИЙ МІЖНАРОДНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ “ОКО”

07 Лютого 2023 16:00
Ганна Ковальова
СТАЛО ВІДОМО ДЕ І КОЛИ ВІДБУДЕТЬСЯ ЧЕТВЕРТИЙ МІЖНАРОДНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ “ОКО”

Четвертий міжнародний етнографічний кінофестиваль “Око” відбудеться вже цієї осені у двох країнах. 9-16 вересня проведення фестивалю планується в Болграді, а 23-30 вересня – в столиці Болгарії Софії.

Про це повідомили організатори фесту на своїй сторінці в Фейсбуці.

“Через повномасштабне вторгнення росії в Україну та задля безпеки учасників та гостей фестивалю, а також для здійснення культурної дипломатії, цьогорічну подію плануємо вдома з бекапом у Болгарії. Тобто IV едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО» відбудеться у двох країнах – в Україні (м. Болград, 9 –16 вересня) та в Болгарії (м. Софія, 23 – 30 вересня)”, – розповіли організатори кінофестивалю.

Планується, що як і в попередні роки, кінофестиваль пройде у комбінованому форматі – офлайн та онлайн. Основні події транслюватимуться онлайн на сторінках соцмереж та на офіційному сайті, на якому також можна буде переглянути більшість фільмів конкурсної та позаконкурсної програми міжнародних та українських авторів. З додаткових активностей плануються виставки, зустрічі з режисерами, панельні дискусії, концерти, майстер-класи – все задля повного занурення у світ етнографії та кіно.

Офіційним гаслом третьої едиції стало гасло: “Святкуй життя!”. Цього року організатори кінофестивалю хочуть закцентувати на героях та героїнях будь-якого часу та будь-якої країни.

“У 2023 році за допомогою відібраних фільмів «ОКО» вшанує пам’ять різних категорій героїв та героїнь. Разом з режисерами ми спробуємо дослідити поняття героїзму та познайомимося з постатями героїв з різних куточків світу. Ми хочемо дізнатися, хто вони — ваші герої: хоробрі воїни чи благодійники, національні лідери чи члени сім’ї, історичні особистості чи фольклорні персонажі. Ми шукаємо історії про людей, які змінюють нашу планету на краще; людей, на яких ми можемо рівнятися; людей (і народи!), чиї історії варті оприлюднення“, – пояснила адміністрація кінофестивалю.

Наразі кінофестиваль вже приймає заявки на участь. Допускаються до участі в конкурсі короткометражні (до 40 хв) та повнометражні (40+ хв) документальні фільми, що містять етнографічний та антропологічний складники. Роботи мають відповідати основній тематиці фестивалю.

Також до участі приймаються українські та болгарські документальні та художні фільми, які будуть представлені глядачам та журі на спеціальних показах поза конкурсом без обмежень щодо року виробництва.

Заявки на участь та фільми приймаються онлайн на сайті за посиланням. Термін: з 1 лютого до 1 липня 2023 року. Наявність англійських субтитрів є обов’язковою.

Нагадаємо, через повномасштабне вторгнення Росії в Україну третя едиція кінофестивалю була проведена в Польщі. Саме там пройшов фестиваль, працювало журі та були обрані переможці у номінаціях. Потім фільми-переможці разом з командою засновників та організаторів «ОКО» побували у Фінляндії, Болгарії та в рідному українському місті – в Болграді.

Ганна Ковальова

Поділитись
Зараз читають