Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Ренійський «Водоканал» прозвітував про діяльність за 2023 рік: що обурило громадськість?

29 Квітня 2024 17:05
Микола Григораш
Ренійський «Водоканал» прозвітував про діяльність за 2023 рік: що обурило громадськість?

На минулій сесії Ренійської міської ради одним із питань був звіт комунального підприємства «Водоканал» щодо фінансово-господарської діяльності за 2023 рік. Директор підприємства, депутат міськради Валерій Онищенко, на засіданні був відсутній – як поінформував голова Ренійської громади Ігор Плєхов, з поважної причини. Відповідно, традиційного у таких випадках зачитування звіту з трибуни не було. В ситуации розбирався журналіст видання “Махала”.

Проте, як стало відомо, керівник «Водоканалу» все ж таки прозвітував, але це сталося напередодні, на засіданні депутатських комісій. Таким чином, розгляд звіту в рамках порядку денного сесії став простою формальністю – депутати взяли його до уваги.

Детально цитувати цей 11-сторінковий документ, який рясніє великою кількістю цифр, думаємо, немає необхідності, але враховуючи, що ось уже кілька місяців триває «протистояння» КП з ініціативною групою місцевої громадськості, яка протестує проти наміру підвищити тарифи на послуги водопостачання та водовідведення, має сенс зупинити увагу на частині звіту, де йдеться про витрати «Водоканалу». Саме ними керівництво комунального підприємства доводить необхідність підняти тарифи.

Так, 2023 року підприємство усунуло на водопровідних мережах 60 аварій, з яких 5 аварій на головному водопроводі. 13 500 грн – така середня вартість усунення однієї аварії на 1 м мережі. Орієнтовна сума на усунення аварій упродовж звітного року становила 810 000 грн.

КП двічі провело гіперхлорацію та систематичне промивання міських водопровідних мереж та чищення водопровідних колодязів, було замінено 5 несправних засувок на затвори «Баттерфляй», а також відремонтовано 12 засувок та 13 пожежних гідрантів.

Щодо системи водовідведення, протягом 2023 року КП усунуло 565 аварій на каналізаційних мережах. З них 35 аварій із розкриттям ґрунту та 530 аварій без розкриття ґрунту. Орієнтовна вартість усунення однієї аварії на 1 м мережі становить 3500 грн, орієнтовна сума на усунення аварій протягом звітного року – 1 977 500 грн.

Стан системи водовідведення міста оцінюється як аварійний внаслідок недотримання правил водокористування та водовідведення. Зона систем водовідведення засаджена багаторічними деревами, що сприяють порушенню роботи самопливних трубопроводів магістральних, квартальних, вуличних та дворових систем каналізації: їх коренева система зруйнувала цілісність систем водовідведення стоків. Крім того, як зазначено у звіті, жителі несумлінно ставляться до систем каналізації та використовують її як сміттєпровод, що підвищує кількість аварій та загрожує великою кількістю витрат: аварійні машини підприємства щодня усувають до 5 аварій на каналізації.

Також зазначено, що коефіцієнт корисної дії насосного обладнання дуже низький і споживає багато електроенергії, потім витрачається велика сума коштів. Насосне обладнання міститься в робочому стані завдяки частим ремонтам, що вимагають відповідних витрат. Капіталовкладення потребують і насосні станції, бо у насосів минув термін експлуатації, а капітальний ремонт, заміна та модернізація обладнання не проводилися багато років.

При цьому, за даними бухгалтерської звітності, чистий дохід КП «Водоканал» за 2023 рік склав 21 654 тис. грн, що на 7 965 тис. грн більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року (у 2022 році – 13 689 тис. грн) . Однак з урахуванням усіх отриманих доходів, включаючи дотацію з місцевого бюджету за відшкодування різниці у тарифах – 563 тис. грн, проектну документацію на генератори – 197 тис. грн та резервне дизельне паливо для генераторів – 381 тис. грн, чистий фінансовий результат по підприємству 2023 року становить збиток у сумі 3076 тис. грн (у 2022 році він становив – 2106 тис. грн).

Однак, судячи з усього, всі ці фінансові розклади громадськість ніяк не вразили.

«Сесія була, група підтримки з боку «Водоканалу» була у складі аж 4 осіб та одного поліцейського! Директора не було, ніхто не збирався звітувати. Чого був цей цирк незрозуміло! Депутати затвердили звіт та все! Я отримала цей звіт після закінчення сесії. Можете з ним ознайомитись. Зверніть увагу на останній аркуш, де написано, що «Водоканал» закінчив рік із прибутком! А нам ллють у вуха з початку року, що він у збитках», – обурилася представник ініціативної групи Раїса Бартян, яка виклала фото всіх сторінок звіту на одному з ренійських пабліків.

Нагадаємо, що ініціативна група місцевої громадськості з лютого поточного року де-факто блокує ухвалення «Водоканалом» нових тарифів на послуги водопостачання та водовідведення, наводячи свої розрахунки, які доводять, на її думку, необґрунтованість та незаконність намірів комунального підприємства. Активісти направили низку звернень на ім’я міського голови Ігоря Плєхова та директора «Водоканалу» Валерія Онищенка, провели зустріч із депутатами міської ради. В результаті, як повідомив журналісту «Махали» Ігор Плєхов, питання ухвалення нових тарифів поставлене на паузу.

Слідкуємо за подальшим розвитком подій.

Поділитись
Зараз читають