Інтернет-видання Бессарабії

НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ КРАФТОВИХ ВИРОБНИКІВ ПІД ЧАС ВІЙНИ: В БОЛГРАДСЬКІЙ ГРОМАДІ ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИНО-СИРНОГО КАЗИНО

15 Серпня 2022 16:11
Тетяна Манолова
НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ КРАФТОВИХ ВИРОБНИКІВ ПІД ЧАС ВІЙНИ: В БОЛГРАДСЬКІЙ ГРОМАДІ ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ  ВИНО-СИРНОГО КАЗИНО

В селі Табаки Болградської громади відбулась презентація спільного проєкту «Сири, вино & casino» крафтового виробника сиру «Щедра околиця», виноробні «Vinapion» та команди Wine games Kherson.

Родина Курдових (сироварня «Щедра околиця») та Грекових (виноробня «VINOPION») прийняли пропозицію херсонської піар команди Wine games Kherson зробити новий формат зустрічі для туристів.

З членом команди Wine games Kherson та виноробом Олексієм Овчинниковим, чиє підприємство законсервоване наразі на окупованій території в Херсоні, ми познайомилися незадовго до презентації, коли писали про його досвід релокації бізнесу з окупованого Херсону до Болграда. Тут він зміг налагодити зв’язок з місцевими виробниками та направити свої знання та вміння на розвиток туристичного напрямку.

«Ми скоро переможемо, потрібно буде відновлювати економіку країни. Наразі крафтові виробники втрачають обсяги продажів, відповідно зменшується і дохід громади. Тому ми ухвалили рішення реалізувати частину наших продуктів в Одеському регіоні, тут є для цього можливості, а головне – бачимо зацікавленість виробників», –  розповів нам Олексій.

З новим проєктом бессарабських виробників та херсонської команди мали змогу ознайомитися представники ЗМІ, відділу культури і туризму громади, туристичні оператори та інші запрошені.

Формат зустрічі – це не просто традиційна дегустація сирів, вина та екскурсія по підприємству, це знайомство з культурою споживання крафтових продуктів в форматі гри та квесту.

Почалась презентація, як прийнято в Бессарабії, з куштування свіжого каравая з національними спеціями – червоним перцем, мірудією та виноградним соком. 

Спочатку гості дегустували сир та вино, а потім почалося вино-сирне казино. Виробники Галіна Курдова та Юрій Греков розповідали історію створення продуктів, їх характеристики.  Учасники казино мали вгадати, про який сир та вино йде мова, ставлячи фішки. Якщо їх вибір назви був правильний,  вони отримували втричі більше фішок, які згодом могли обміняти на призи від виробників.

Гра захоплювала, на гостей чекало ще більше сюрпризів –  майстер-клас з приготування болгарської страви – міліни, відвідування варильного цеху та льоху сироварні, пошук винних скарбів на місці розташування сироварні, а саме: на одному з Троянових валів (народна назва старовинних земляних насипів, що збереглися на території  Бессарабії та Добруджі, їх будували для захисту земель та кордонів). 

«Нам важливо почути експертну оцінку проєкту, бо як і у нас, так і у виробників після перерви в роботі через військовий час є відповідальність перед споживачами, перед країною. Важко починати на новому місці майже все спочатку, але тримаючись разом, спільною працею, ідеями ми перетнемо і цей етап», – розповів Олексій Овчинников.

Головна ціль проєкту – надати гостям емоційну розрядку, можливість спілкування та обмін досвідом в тяжкий для країни час. Запрошені мали змогу побачити та оцінити його потенціал.

«Такого продукту в Бессарабії ще не було. Злиття різних форм – смаку, ідей та їх презентація, впевнена, зацікавить туристів. Як продукція виробників, так і проєкт сам по собі має великий потенціал», – зазначила  начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради Жанна Сусліна.

Від себе можемо додати, що проєкт є  прикладом згуртування та підтримки задля розвитку виробників та туризму в регіоні і економіки країни в цілому.

Тетяна Манолова

Поділитись
Зараз читають