Інтернет-видання Бессарабії

Найпопулярніша страва Бессарабії: традиція приготування та культура споживання плацинди

15 Березня 2023 16:24
Ганна Ковальова
Найпопулярніша страва Бессарабії: традиція приготування та культура споживання плацинди

Плацинда – одна з найпопулярніших традиційних страв Бессарабії, елемент щоденної гастротрадиції. Традиція приготування та культура споживання плацинди у долині річки Фрумушика притаманна не тільки для етнічних молдаван, а й для представників інших національностей-болгар та гагаузів. 

Кожна нація має свій, унікальний,  рецепт приготування Бессарабської плацинди, але сьогодні поговоримо про культура приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика, які були внесені до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. 

Географічне розташування: села Нові Каплани та Василівка Болградського району.

Культура приготування бессарабської плацинди складається з рецептури, технології її приготування, вона визначає способи заготівлі та зберігання інгредієнтів, що входять до її складу.

Найпоширеніший список інгредієнтів, що використовується для приготування та спосіб приготування плацинди:

▪ замішування тіста (вода, борошно, яйце, сіль);

▪ відстоювання тіста протягом 15-20 хвилин;

▪ приготування начинок.

Варіанти солоних начинок: 

▪бринзу (овечу чи коров’ячу) натирають на терці (можливе додавання мілко нарізаного кропу); 

▪капусту миють, нарізають тонкими невеликими смужками та тушать на пательні під кришкою, додаючи мілко нарізану ріпчасту цибулю, сіль та столову ложку оцту; 

▪картоплю та цибулю чистять, нарізають тоненько та мілко, додають чорний мелений перець та сіль.

Варіанти солодких начинок:

 ▪яблука миють, чистять від серединки, натирають (перед використанням додають цукор); 

▪вишні миють, видаляють кісточки, перед використанням зливають сік та додають цукор; 

▪гарбуз миють, очищають від шкурки та насіння, мілко нарізають чи труть на терці, додають цукор.

Формування коржів: після відстоювання, тісто розділяють на однакові частини; отримані кульки почергово розкатують на коржі, що змазують з двох боків олією чи розігрітим смальцем; коржі складають один на одний і дають постояти 15-20 хвилин.

 Витягування тіста: коржі по черзі починають розтягувати в руках, збільшуючи їх у розмірі, далі розтягнутий корж викладають на щедро змазану олією поверхню і продовжують його витягування до напівпрозорого стану, приділяючи увагу краям.

Формування плацинди: розтягнутий корж змазують олією чи смальцем, складають навпіл, знову змазують, потім складають вчетверо і на сформовану поверхню тіста викладають начинку. В кінці плацинді надають круглу форму, легко притискаючи масу до поверхні.

Смаження плацинди: на розігріту пательню щедро наливають олію, викладають плацинду, зменшують вогонь. Коли вона стане рум’яною (приблизно за 3 хвилини; з картоплею це може зайняти трошки більше часу), перевертають плацинду на інший бік. По закінченню смаження плацинди викладають на вкриту вощеним папером поверхню, щоб прибрати надлишки жиру.

 Подача плацинди:

▪ плацинду викладають на дерев’яні дощечки, розрізають на чотири частини, можуть додавати сметану або мед;

▪ споживають плацинду гарячою, запиваючи холодним вином.

Вище наведено лише загальний спосіб приготування бессарабської плацинди долини Фрумушика, кожен з досліджуваних населених пунктів мав певні особливості:

☑ Село Василівка Болградського району: в центр розтягнутого коржа викладають начинку, а краї коржа нарізають як пелюстки; плацинду формують з’єднуючи діаметрально протилежні сегменти «пелюсток», поверх кожного новоутвореного шару тіста викладають начинку та змазують розтопленим вершковим маслом. В якості начинки найбільш поширена натерта коров’яча бринза.

☑ Село Нові Каплани Болградського району: для створення листового тіста використовують саме смалець та тканину для розтягування коржів.

Підготувала Софія Чебан

За матеріалами Одеського обласного центру української культури

Поділитись
Зараз читають