Інтернет-видання Бессарабії

У мене є два «секретні» інгредієнти — мій досвід і любов до своєї справи: кондитерка з міста Арциз Тетяна Карагяур про свою історію успіху

10 Лютого 2025 17:08
Оксана Чумак
У мене є два «секретні» інгредієнти — мій досвід і любов до своєї справи: кондитерка з міста Арциз Тетяна Карагяур про свою історію успіху

Тетяна Карагяур з міста Арциз Болградського району уже 10 років працює в кондитерській справі, перетворюючи свою любов до десертів на справжнє мистецтво. Вона постійно вдосконалюється, експериментує зі смаками та створює унікальні десерти, які дарують людям радість. Як розпочався її шлях і які плани вона має на майбутнє — дізнавалася журналістка видання «Махала».

«Це був мій перший серйозний торт»

Тетяна Карагяур закінчила Одеський національний технологічний університет (раніше — Одеська національна академія харчових технологій) за спеціальністю інженер-технолог загального харчування. Ще під час навчання вона цікавилася кондитерським мистецтвом та хлібопекарською справою, але справжній поштовх до власної справи отримала під час проходження практики на Закарпатті.

«Під час практики в селі Поляна я познайомилася з дівчатами, які були домашніми кондитерами. Саме тоді в мене з’явилося величезне бажання створювати таку красу для людей», — згадує Тетяна.

Перший торт вона спекла для своєї старшої доньки на її пів року. ЇЇ  кондитерський талант оцінили родичі та друзі, які незабаром стали першими клієнтами. «Це був мій перший серйозний торт, прикрашений мастикою та великим бантом», — розповідає Тетяна.

«У такі миті я навіть плачу разом із тими, хто отримує цей сюрприз»

Найбільше у своїй справі Тетяна цінує відчуття, що знайшла своє покликання. «У професії кондитера я почуваюся, як риба у воді», — зізнається вона. Але ще більше її надихають емоції людей, коли вони отримують замовлення. Особливо зворушливі моменти трапляються, коли торт стає несподіваним подарунком від рідних, які перебувають далеко. «У такі миті я навіть плачу разом із тими, хто отримує цей сюрприз», — розповідає кондитерка.

Однак робота в цій сфері має і свої труднощі. Найскладніше для Тетяни — постійне зростання цін на сировину. «Кожного разу постає питання: піднімати ціни на свою продукцію, чи ще трохи почекати? Іноді дуже важко втриматися і не вигоріти через це», — ділиться вона.

Популярністю серед її клієнтів користуються бенто-торти та макаронси. А от її особистими фаворитами є фірмовий медовик та макаронси з сиром Дор Блю.

Головний секрет Тетяни — не лише якісні інгредієнти, а й те, що не купиш у жодній крамниці. «У мене є два «секретні» інгредієнти — мій досвід і любов до своєї справи», — каже вона.

Розвиток і плани на майбутнє

Звісно, на початку не все вдавалося і були помилки, але з досвідом прийшла впевненість. Тетяна працює за власними рецептурами, які напрацьовувала роками. «Коли пробую щось нове, бувають невдачі, але моя родина тільки й чекає на такі експерименти», — жартує вона.

В її роботі часто траплялися кумедні історії. «Якось донечка з’їла фігурку з мастики, поки я відвернулася, але на такі випадки я завжди роблю запасні прикраси», — згадує Тетяна. Зараз діти вже дорослі, добре розуміють особливості її роботи та всіляко підтримують і надихають.

З роками все змінилося кардинально. Сьогодні працювати набагато легше: є доступ до якісної сировини, професійного інструменту, безлічі цікавих ідей і можливостей. «Я починала майже з нічого, але фантазія допомагала мені створювати, здавалося б, неможливе, особливо коли йшлося про 3D-торти», — каже кондитерка.

Іноді вона переглядає архівні фото своїх перших робіт і не вірить, що це справді зробила вона. Але кожен торт — це ще один крок у розвитку, ще одна історія, яку вона розповідає через солодке мистецтво.

Одна з мрій Тетяни – це створення безцукрових та безглютенових  десертів для людей, які слідкують за своїм здоров’ям. Поки на цей напрямок в неї просто не вистачає часу. Але ідеї вже є. «Я вважаю, що це зовсім інша категорія, і якщо братися за неї, то треба робити все правильно, адже це напевно будуть десерти для людей, яким не можна споживати солодке за медичними показниками», — пояснює вона.

Ще одна велика мрія Тетяни — створити щось унікальне, чого в її місті ще немає, і вона щиро вірить, що їй вдасться втілити свій задум.

Однією з фірмових родзинок кондитерки є її солона карамель, яку вона готує за власним рецептом. «Щоразу, коли готую її, дивуюся, яка вона смачна!» — ділиться Тетяна. Ще одна особлива страва — тісто для моті. «Ті, хто спробував мої моті хоч раз, потім приходять за ними знову», — каже вона.

 Тетяна зізнається, що робота приносить їй велике задоволення, адже по-справжньому любить свою справу. Вона має багато постійних клієнтів, а нові легко знаходять із нею спільну мову. Єдине, що її засмучує, — нестабільність цін на сировину.

Свій шлях вона починала з навчання у домашніх кондитерів, потім у професійних студіях. Але всі рецептури завжди адаптувала під власне бачення. «Я технолог, і для мене це легко. Багато чого я змінювала відповідно до смаків моїх клієнтів», — пояснює Тетяна.

Сьогодні вона вже не навчається, а вдосконалює свої напрацювання та створює власні унікальні десерти. Один із її авторських продуктів — чизкейки у вигляді ескімо. «Ідеї смаків можуть прийти навіть уночі, і вже наступного дня я обов’язково реалізую їх так, як бачу», — розповідає кондитерка. Для неї головний показник успіху — це відгуки клієнтів, які довіряють її майстерності.

У Тетяни є давній план, який зародився ще під час студентських років. Вона пройшла багато практик, постійно навчалася самостійно, відвідувала різні місця та черпала натхнення з найкращих зразків. «Поки що не розкриватиму всіх деталей — хай цей план реалізується якнайшвидше. Одне відомо точно: це не буде кав’ярня. Я прагну створити щось дійсно унікальне, що відображатиме моє бачення кондитерського мистецтва», — підкреслює Тетяна.

Поділитись
Зараз читають