Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Дерусифікація грошей: в Україні пропонують змінити “копійки” на “шаги”

13 Жовтня 2024 13:03
Ганна Ковальова
Дерусифікація грошей: в Україні пропонують змінити “копійки” на “шаги”

Голова НБУ Андрій Пишний звернувся до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з пропозицією замінити «копійки» на «шаги». Тест звернення опублікував у своєму telegram-каналі Данило Гетманцев. 

На думку автора звернення, повернення до питомо української назви “шаг” дасть змогу відродити національні традиції в номінації грошей, адже “копійка” – це радянська спадщина, якої потрібно позбутися. 

“Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Відродження шагу уигрошовому обігу незалежної України дасть змогу розірвати останні зв’язки, що поєднують українську національну валюту з країною-агресором та остаточно завершити грошову реформу. Адже національна валюта, як і державні символи України, є маркером державної унікальності та самобутності”, – сказано у тексті звернення. 

Чому саме “шаг”?

На території України від часів Гетьманщини і до доби Української Революції 1917 – 1921 років використовувалася дрібна монета “шаг”.

Так, 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю Української Народної Республіки, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1000 гривень, а також монет – 1, 2, 5, 20 та 50 шагів. Однак карбування монет не було втілено в життя через економічні та технічні складнощі.

Натомість було випущено гроші дрібного номіналу – розмінні марки Державної скарбниці – 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. На зворотному боці вони мали напис: “Ходить на рівні з дзвінкою монетою” та перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою.

Із здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет – пропонувалися різні назви, зокрема і “шаг” (зразки таких монет навіть були виготовлені Луганським верстатобудівним заводом у 1992 році). Натомість 2 березня 1992 року Постановою Президії Верховної Ради України було затверджено назву “копійка”.

Як вводитимуть в обіг нову монету?

Якщо Кабмін підтримає ідею НБУ щодо зміни назви, Національний банк в змозі викарбувати та випустити в обіг у 2025 році 20 мільйонів монет. 

Карбування роздрібних українських шагів не передбачатиме миттєвого вилучення копійок, які перебувають в обігу, а отже, за умови планування достатнього перехідного періоду не спричинить жодних хвилювань з боку населення чи бізнесу.

Поділитись
Зараз читають