Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

На порозі закриття поливного сезону: Фермери Суворовської громади підбивають перші підсумки

09 Жовтня 2024 16:25
Наталія Слободяна
На порозі закриття поливного сезону: Фермери Суворовської громади підбивають перші підсумки

Майже два місяці залишилось до закриття поливного сезону для фермерів, які є членами організації водокористувачів «Вода життя».  Нагадаємо, що ця організація перша в Україні, яка отримала від Ізмаїльського управління водного господарства інженерні мережі частини Суворовської зрошувальної системи. Відбулася ця подія у грудні минулого року. І хоча полив за необхідністю буде продовжуватися до початку грудня, представники господарств уже готові поділитися першими підсумками та витратами на воду цього року. Журналістка інтернет-видання “Махала” дослідила це питання.

Проблеми та виклики

Фермерів спонукали об’єднатися в організацію водокористувачів значні втрати води в магістралі. Вони потребували поливу з лютого, коли погодні «гойдалки» дозволяють виконувати польові роботи. Керівники аграрних підприємств, які раніше не користувалися зрошенням, також приєдналися до ініціативи.  Тривалі посухи на півдні Одещини  показали, що без поливу врожай практично неможливий. Цей рік не став винятком: посіяні на богарі озимі ячмінь, пшениця на півдні мають низькі показники врожайності, а соняшник взагалі погорів через спеку цього літа.

У селянському фермерському господарстві «Нива» восени посіяли озиму цибулю до 10 га на крапельному зрошенні. Тоді ще вся Суворовська зрошувальна система була на балансі управління водного господарства.

Керуючий процесом технології вирощування ФГ «Нива» Михайло Чимшир, (господарство працює на полях с. Кирнички) описав проблему, яка виникла через незадовільну підготовку магістралі:

«Ми включили полив після посіву цибулі, але через пориви на водній трасі, затопило сусідні виноградники. Треба було взяти ініціативу у свої руки. Я зупинив полив і ми самостійно ремонтували систему майже два тижні: в деяких місцях бетоном залили, екскаватором розкопували. Тоді, коли треба було отримувати сходи, я не міг полити цибулю».

Вплив енергетичних атак на врожай

З весни 2024 року воду почала подавати організація водокористувачів «Вода життя».

Проте ворожі атаки по енергосистемі призвели до непланових відключень світла. Це позначилося на поливі культур, зокрема кавунів та динь.

«Ранні сорти встигли дозріти, але середньостиглі не встигли через спеку. В метровому шарі ґрунту не було запасів вологи. Розсада пізніх сортів вистояла завдяки меншій потребі у воді», – пояснив Михайло Чимшир.

Серед врожаю кавунів фермер відзначив ранній сорт «Вікторія» та пізній «Продюсер», а новий сорт «Антент» вразив рекордним вмістом цукру – 13,9-14,1 г. За словами фермера був такий солодкий, що пальці склеювалися. Кавуни закупили оптовики з Новокам’янська (Дніпропетровська область), Трускавця, Івано-Франківська, Львова, Чернівців.

Врожай динь в Бессарабії

А от з п’яти сортів дині найсмачнішою виявилась рання «Нево». Вона поїхала у Львів, Івано-Франківськ, Трускавець.

У фермерському господарстві «Стоянов А. А.» до входження в організацію водокористувачів «Вода життя» зовсім не застосовували зрошення. Цього року аграрій вирішив виростити рис на 4 га  на крапельному зрошенні.

Метелики рису

«Ми одні з перших, хто завершить експеримент рису на краплі. Але результати залежать від врожаю. Витрати на воду виявилася більшими, ніж планували», – зазначив директор ФГ Андрій Бутенко.

Якби не було поливу, фермерське господарство не погодилося б на експеримент – вирощення бавовнику на самому спекотному півдні Одещини. 

Висока ціна собівартості на воду

Фермери Суворовської громади розуміють, що без поливу зернова група відійде на півдні. При тих цінах, що є на сьогоднішній день на мінеральні добрива, дизельне пальне і зерно, пайщик отримує більше, ніж фермер.

 «Цей рік у нас вода не окупилась. Собівартість дуже висока – один куб води коштує майже 10 грн за електроенергію, а тариф становить 15.75 грн», – розповів Михайло Чимшир.

«Наше завдання полягало в тому, щоб вчасно і якісно отримувати воду. Це вдалося, але з великими витратами. Поливна вода стала дорожчою, але вчасно отримана вода приносить більше користі, ніж дешева, яка приходить у незручний час», – пояснив Андрій Бутенко.

Фермери вже порахували свої витрати і знають, як зменшити тариф. На сьогодні 85% складової ціни за воду – це витрати на електроенергію, яка подорожчала майже у два рази. Першим кроком до здешевлення вони бачать усунення втрат води і перехід на сучасні технології. Організація вже провела ремонтні роботи по магістралі і планує повністю відновити канал, з якого беруть воду друга та третя насосні станції підкачки.

Завдяки Програмі USAID, організація отримала 11 нових енергозберігаючих насосів. Їх встановлення заплановано після поливного сезону. На зменшення ціни на воду вплине, на думку фермерів, збільшення поливної площі. Фермерські господарства під зрошення цього року виділили додатково близько 10 га. Звісно, якщо долучаться ще водокористувачі, то вода буде дешевшою.

Не зважаючи на те, що перший рік поливного сезону у складі «Вода життя» виявився нелегким та економічно дорогим,  аграрії не хочуть виходити з організації водокористувачів.

Поділитись
Зараз читають