Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Котловині – 212: у гагаузькому селі Ренійської громади відзначили Храмове свято

31 Серпня 2024 17:07
Микола Григораш
Котловині – 212: у гагаузькому селі Ренійської громади відзначили Храмове свято

28 серпня, в Успіння Пресвятої Богородиці, у Котловині відзначили Храмове свято – цього року єдиному гагаузькому селу Ренійської громади виповнилося 212 років. Традиція встановилася у 2006 році й з того часу День села став для його мешканців одним із найулюбленіших свят, а його програма, як завжди, була насиченою та різноманітною.

«До свята ми почали готуватися заздалегідь, прокосили траву, прибрали сміття, і все це заслуга наших дітей – учнів Котловинського ліцею. Я їх організувала і одного дня ми прибирали вулицю Болградську, ще два дні – вулицю Центральну. Прибрали сміття на території, яку в селі називають «Якуджук баїри», підфарбували деякі об’єкти на стадіоні. Дякую всім!», – розповіла журналісту «Махали» староста села Олена Яманди.

Святкові заходи розпочалися вранці з водосвятного молебню та літургії у Свято-Успенській церкві, яку відслужили настоятель о. Андрій (Капсамун) та представники духовенства з Рені та інших сіл громади, а також із села Владичень Болградського району. Потім, і це теж є доброю традицією, для гостей у трапезній був накритий стіл. У селі цю традицію називають «кіліся курбани», і оскільки 28 серпня був пісний день, то м’ясні страви не можна було подавати, а ось рибні – можна, тож на столі їх було багато.

Справжнім подарунком для юних котловинців стала двогодинна розважальна програма за участю аніматорів, яку на запрошення старости села провела дитячий аніматор із Рені Людмила Чебан. Також пройшли змагання з боротьби, які провів спортінструктор Олександр Бондарь.

Мешканці та гості села цього святкового дня змогли побувати і в музейному комплексі Котловинського ліцею, яким керує Ніна Дейнека. Людей було так багато, що юні екскурсоводи провели екскурсію кілька разів, щоб кожен бажаючий зміг подивитися зібрані тут упродовж багатьох років унікальні експонати та зіткнутися з історією та традиціями села.

Цього дня було заплановано й освячення «Якуджук пинари» – старовинного колодязя біля стадіону, який було почищено та відремонтовано, проте воно не відбулося. «Після освячення всі мали пригоститися водою, але напередодні було отримано результати експертизи, яка показала, що вона непридатна для пиття, тому освячення скасували. Очевидно, її треба буде очищати ще багато разів», – сказала Олена Яманди. 

У фоє Будинку культури було обладнано фотозону. Якщо на свято гагаузької культури вона була оформлена як гагаузька кімната, то цього разу її оформили на кшталт кімнати нареченої – з посагом та іншими атрибутами.

«Поруч із фотозоною була виставка робіт наших майстринь. Свої роботи представили Тетяна Кірчева – розпис тарілок та «темарі», Марія Касаджик – вона плете кошики, Наталії Назар – в’язані іграшки, Ганни Свириденко – вишиває картини бісером», – розповіла художній керівник Котловинського філіалу КУ «Центр культури та дозвілля» Ренійської міської ради Жанна Котляренко.

Потім відбувся святковий концерт «Моє село – моя любов». Софія Богданова-Цонкова виконала гагаузькою мовою пісню «Червона рута».

Для своїх односельців заспівали уродженки села Наталі Деніз та Інна Гульванська, які спеціально приїхали, щоб привітати односельців. Виступили ансамблі «Севда гюлю» та «Чали кушу», Людмила Базаджи та інші учасники мистецької самодіяльності Котловинського Будинку культури. Музичний подарунок – танець «Перлина» – представили наймолодші учасники, вихованці дитячого садка «Джерельце». У гості до котловинців на свято приїхали колективи Центру позашкільної освіти «Перлина» Ренійської міської ради: хореографічний ансамбль «Казка», народний вокальний ансамбль «Форте», інструментальний ансамбль «Happy band».

Організатори постаралися, щоб між концертними номерами глядачі дізнавалися цікаву інформацію про Котловину та його мешканців, про минуле та сьогодення села, сполучною ниточкою між якими є спадкоємність поколінь. І як би на підтвердження цієї тези ведучі Олена Лефтерова та Володимир Нейков назвали зі сцени імена 9-ти найменших котловинців, які народилися цього року, наймолодша з них – Ганна Калак, вона з’явилася на світ 9 червня, а також 9-ти старожилів села, найстарша з яких – Василина Василівна Крістін, яка у січні відзначила свій 94-й день народження. Також прозвучала інформація, що, на жаль, після стихійного урагану було зруйновано улюблене місце відпочинку наших односельців – кемпінг «Далга», але завдяки великій допомозі спонсорів його роботу було поновлено. 

Ніхто й подумати не міг, що у 21 столітті в Україну знову прийде війна, яка ніяк не могла бути обійдена увагою, бо це є наша сувора реальність. «Котловина може пишатися тим, що серед сьогоднішніх захисників України є й наші односельці! Це двадцять мужніх чоловіків та єдина та неповторна жінка Наталія Іллівна Крістін. Вони заслуговують на те, щоб ми їм поаплодували стоячи», – проголосили ведучі. І далі: «На жаль, сьогодні гинуть справжні патріоти рідної української землі. Гинуть наші воїни та мирні люди. Ми повинні бути гідними загиблих і не опустити прапор їхньої боротьби ні перед якими негараздами. Пропонуємо згадати та вшанувати пам’ять усіх загиблих хвилиною мовчання».

Чимало добрих слів було сказано під час концерту про односельців. Окремим рядком відзначено старосту села Олену Петрівну Яманди. «Вперше в історії Котловини цю посаду обіймає жінка. Лише за п’ять місяців її плідної праці наше село змінилося. Вона завжди в гущі подій, там, де вона найпотрібніша! Її можна побачити і з сапою, і з граблями, і з вилами, і з щіткою для фарбування або побілки. Вміє вона також пожежу гасити! Маючи організаторські здібності, збирає навколо себе дорослих однодумців та дітей. Від імені всіх наших односельців висловлюємо вам величезну подяку та бажаємо вам здоров’я, терпіння та сил. Продовжуйте працювати на благо рідного села!» – проголосили ведучі.

Сама староста, поділившись враженнями із журналістом «Махали» вже після свята, зазначила, що прийшло дуже багато людей. «Зала Будинку культури була повна, глядачі стояли й у проходах. Дуже жваво було на вулицях, у магазинах. Адже ми всі зайняті повсякденними справами, а тут така гарна нагода відволіктися від турбот і клопоту, подивитися цікаві заходи, зустрітися та поспілкуватися з тими, з ким давно не бачилися. Дякую всім, хто був причетний до організації та проведення Дня села, нашим чудовим артистам, а також гостям, які знайшли час та можливість поділити з нами це свято!», – сказала Олена Яманди.

Нагадаємо, у травні минулого року в рамках фестивалю гагаузької культури «Буджак ілдизи» у Котловині відбулося благодійне фольклорне свято «Хедерлез».

Поділитись
Зараз читають