Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Колекціонером потрібно народитися»: Одеський дослідник та колекціонер Анатолій Дроздовський у Болграді презентував свою приватну колекцію листівок

25 Серпня 2024 17:30
Лілія Биковська
«Колекціонером потрібно народитися»: Одеський дослідник та колекціонер Анатолій Дроздовський у Болграді презентував свою приватну колекцію листівок

В Болграді до Дня міста презентували виставку приватної колекції листівок Анатолія Дроздовського «Болград від минулого до майбутнього». Про це повідомляє інтернет-видання “Махала”.

На початку зустрічі відвідувачів познайомили безпосередньо з колекціонером з Одеси, а точніше філокартистом Анатолієм Дроздовським, та його дружиною Евою Красновою, яка допомагає своєму чоловікові.

Свій виступ Анатолій Олександрович розпочав з невеличкого екскурсу з історії, зокрема зазначив, що листівок в Одеській області випускали замало, тому зустріти їх та зберегти – важко.

На виставці він представив 32 листівки, які пов’язані з містом Болград та його видами. Крім видів міста, кілька листівок мали поштовий штемпель саме нашого міста. Також були присутні етикетки від вина зі своєю історією:

«Колись мені відмовили у такій самій виставці в Одесі, посилаючись на те, що свого вина вони не виробляли через брак коштів. Тому, зважаючи на цей факт, зі своїх 12 кг винних етикеток, для сьогоднішньої події я обрав ті, які були зроблені для болгарського вина, серед них є безпосередньо і болградські етикетки», – розповів Анатолій Олександрович.

Крім цього на виставці презентували телеграму, які відправлялась з Ізмаїлу до Болграда та атестат 1895 року учня з 6-ти класного Болградського училища. Серед усіх листівок Анатолій Дроздовський виокремив ті, які були присвячені меморіалу Інзову. Вони є рідкісними, адже кілька років тому, людина, яка хотіла створити альбом певних пам’яток, була змушена звернутися до колекціонера, бо більше їх ніде не знайшла.

«Коли мене питають яка листівка найдорожча для мене, то раніше я відповідав: остання, яку я зміг дістати у свою колекцію. Тепер я говорю так: найдорожчою є та, про яку я знаю, що вона існує, але я ще не зумів дістати її собі», – додає колекціонер.

Починаючи з 2006 року, на основі матеріалів різноманітної колекції Одеського краєзнавця і колекціонера було випущено чотири альбоми з різних аспектів історії Одеси: «Одеса на старих листівках», «Стара Одеса. Торгівля і промисловість», «Стара Одеса. Фотографи і фотографії» та «Стара Одеса в мальовничій графіці». У 2023 році, вже безпосередньо під час повномасштабного вторгнення, базуючись на матеріалах сімейної музичної колекції, був створений альбом «Співуча Україна. Українські пісні та ноти XIX та XX століть». На виставці відвідувачі мали змогу подивитися ці рідкісні книжки.

На згадку про себе після кожної виставки Анатолій Дроздовський залишає від себе подарунок на пам’ять. Цей раз також не став виключенням і колекціонер подарував Болграду старовинний молитовник Євангеліє датований 1925 роком, вищезгаданий атестат та декілька листівок та винних етикеток. У відповідь міська рада не лишила цінного гостя без подарунка та вручила йому подяку, диплом, почесний знак та сувенір.

Поділитись
Зараз читають