Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

“Це гра мого дитинства”: у селі Голиця пам’ятають старовину гру “Телче” (Відео)

11 Серпня 2024 17:07
Софія Чебан
“Це гра мого дитинства”: у селі Голиця пам’ятають старовину гру “Телче” (Відео)

Часи, коли не було телефонів та інтернету, молодому поколінню важко собі уявити; вони можуть дізнатися про них лише від своїх батьків, дідусів чи бабусь. Прожити дитинство без телефонів, проводячи майже весь свій вільний час на вулиці, граючи в різноманітні ігри, — це звучить дуже цікаво. Журналісти інтернет-видання “Махала” поспілкувалися з Федором Стояновим, жителем села Голиця Василівської громади, і дізналися про деталі старовинної бессарабської гри “Телче”.

“Гра “Телче” дуже проста, але коли ми починали в неї грати, час минав дуже швидко, і ми не помічали, як він пролітав,” — каже пан Федір.

Правила гри “Телче”

Гравець кидає на стіл 12 паличок різної форми, кожна з яких має свої бали. Завдання гравця — зібрати зі столу якомога більше паличок. Але є одна умова: паличка, яку гравець хоче забрати, не повинна торкатися або рухати інші палички.

“Ми грали в цю гру восени, коли на вулиці ще не тепло, але вже й не холодно, а роботи було небагато. Наприклад, крива паличка рахується як 75 балів, паличка у формі букви “Г” приносить гравцеві 50 балів, а прості — по 10 балів. Загальна сума всіх паличок — 400 балів,” — розповідає Федір Стоянов.

Більше про цю гру дивіться у відео.

Вам також буде цікаво:
▪️«Махала» дізналася про старовинні ігри Бессарабії (Відео)
▪️Забуті ігри Бессарабії: старовинна болгарська гра “Курам” (Відео)
▪️Бессарабська гра «Ашик» – елемент нематеріальної культурної спадщини України

Поділитись
Зараз читають