Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Передчасно пішов з життя вчитель, директор, керівник, громадський діяч з Болградського району Акдерлі Іван Савелійович

01 Серпня 2024 15:31
Тетяна Терзі
Передчасно пішов з життя вчитель, директор, керівник, громадський діяч з Болградського району Акдерлі Іван Савелійович

Передчасно пішов з життя ексдиректор Болградської школи №4, яка згодом була реформована в школу-ліцей, директор-новатор, керівник і державний службовець Акдерлі Іван Савелійович. Про це повідомляє видання «Махала» з посиланням на колектив Опорного Закладу Освіти «Болградський ліцей» Болградської міської ради.

Іван Савелійович народився в селі Виноградівка Болградської громади в 1956 році в багатодітній селянській родині, закінчив середню школу, а потім педагогічний інститут. Викладав російську мову, а згодом економіку. Працював вчителем в селі Городнє, а потім в Болградській школі. Він став першим директором Болградської школи №4, яка була побудована в 90-х роках в Болграді. Саме він збирав колектив нового закладу, об’єднував і вів його до успіху. Незабаром школа стала лідером освітнього процесу в Болградському районі (у старих його межах). Про молодого та амбітного директора школи знав весь район.

Він впроваджував і вдосконалював нову систему освіти. Школа №4 стала одним з перших навчальних закладів району з наданням профільної освіти. Діти старших класів вибирали профіль освіти: фізико-математичний, біолого-хімічний, економічний, згодом додався клас з поглибленим вивченням іноземних мов. Були звичайні класи без профільної та поглибленої освіти. В навчальному закладі була введена семестрова система з додатковими канікулами. Діти молодших класів з початкових класів вчили іноземну мову. Саме він був одним з ініціаторів випуску першої дитячої газети «А ось і ми» в Болградському районі, яка виходить і досі.

Перший колектив Болградської школи №4

Іван Акдерлі  очолював школу з 1990 по 2001 рік. І сьогодні школа-ліцей вірна сформованому багато років назад курсу – давати глибокі знання. Згодом Іван Акдерлі працював начальником відділу освіти Болградської райдержадміністрації, а потім першим заступником голови Болградської райдержадміністрації. Він був лідером громадської думки, активістом, неодноразово обирався депутатом районної ради.

Останніми роками жив з родиною в місті Київ. Але не забував про малу Батьківщину. Вірний активній позиції він висловив свою позицію щодо повернення рідному селу Виноградівка історичної назви Курчу.

Іван Акдерли помер 31 липня.

«Акдерлі Іван Савелійович усе своє життя вирізнявся стійкістю характеру, силою духу та наполегливістю. Він був людиною мудрою, врівноваженою, чуйною, доброю, ніколи не забував про проблеми тих, хто поруч. Невимовно боляче говорити і писати про Івана Савелійовича –  особистість справді неординарну, яскраву, невтомного і самовідданого вчителя, хорошого колегу, мудрого директора. Він був дуже енергійною людиною, великим працелюбом, гарним чоловіком, люблячим батьком та дідусем», – повідомили в опорному закладі.

Поховають  його в Києві. Висловлюємо щирі співчуття близьким та рідним.

Фото надані Опорним Закладом Освіти «БОЛГРАДСЬКИЙ ЛІЦЕЙ» 

Поділитись
Зараз читають