Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Болграді в залі слави українському воїну з’явились нові експонати (Фото)

29 Липня 2024 18:30
Лілія Биковська
У Болграді в залі слави українському воїну з’явились нові експонати (Фото)

Вже пройшов майже рік з моменту офіційного відкриття в Болградському музеї бойової слави зали, присвяченій воїнам сьогоднішньої російсько-української війни. За цей час вона встигла поповнитись новими експонатами, а також триває активна робота з її розширення. Про це інтернет-виданню “Махала” розповів директор музею Едуард Мохначев. 

У залі з’явилась вітрина із повсякденною уніформою загиблого Героя України, капітана Віктора Оцерклевича, яку він так і не встиг одягнути.

Над нею розвішані два прапори з емблемою танкової криворізької бригади та батальйону “Хижак”, де безпосередньо служив воїн, поруч із ними висить державний прапор з підписами українських захисників часів АТО. Едуард Мохначев зазначив, що особисті речі Віктора Оцерклевича передала до музею його дружина.

Також у залі з’явився ящик зі снарядами для РПГ, форма російського військового та ворожий шолом, отримані на Харківському напрямку, а також фотографія мотора збитого над сусіднім селом Орлівка шахеду. 

Також Едуард Вікторович показав експонати, які ще не розставлені у залі, оскільки музей отримав їх нещодавно. Це посічений уламками військовий жетон, який врятував бійця від пошкодження у серце, штик-ножі, російські коліматори (приціли). До того ж, музей поповнився стабілізаційним парашутом 1965 року виробництва, який стане експонатом в окремій парашутній залі, формою сучасних бійців та дозиметричними приладами старого і нового зразка.

“Експонати в основному приносять мої колишні учні, які несуть військову службу чи вже не боєздатні і є ветеранами”, – розповів Едуард Мохначев, який до цього багато років пропрацював вчителем історії в Болградському ліцеї №2. 

Окрім експонатів поповнюються також й інформаційні стенди, присвячені загиблим захисникам з Болградщини. Уся інформація попередньо узгоджується з РТЦК.

Під час екскурсії по музею Едуард Вікторович поділився планами на майбутнє. Він розповів, що поруч з основною  залою планується відкриття ще однієї, яка буде присвячена двом уродженцям Болграда, які є Героями України – Віктору Оцерклевичу та Владиславу Бандарю. Тут будуть розміщені нагороди та портрети військових, їхні особисті речі. Зараз ведуться роботи з облаштування зали.

Музей бойової слави працює з понеділка по пʼятницю з 09:00 до 13:00. Відвідати його може будь-хто з охочих.

“Музей відвідують як дорослі, так і діти. Тут часто проходять нагородження, наприклад бійців батальйону територіальної оборони, або роти охорони територіального центру комплектування. Музей працює і чекає на своїх відвідувачів з 09:00 до 13:00 по буднях”, – поділився Едуард Вікторович.

Нагадаємо, відкриття зали в Болградському музеї, яка присвячена російсько-українській війні, відбулося 24 серпня 2023 року, в День незалежності України. Подивитися репортаж з відкриття можна за посиланням.

Поділитись
Зараз читають