Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Що не так з платанами на проспекті Соборний в Болграді і коли вони нарешті позбудуться смертельної ілюмінації

14 Липня 2024 17:00
Наталя Іванова
Що не так з платанами на проспекті Соборний в Болграді і коли вони нарешті позбудуться смертельної ілюмінації

До редакції видання «Махала» звернулися мешканці міста Болград. Їх занепокоїв вигляд платанів на центральній вулиці міста. Платани повністю скинули верхній шар кори. До того ж дерева все ще «прикрашені» дротами святкової ілюмінації, які вросли в гілки та стовбур. Мешканці міста бояться, що це приведе до гибелі дерев, а в спекотні місяці дерева дуже потрібні. Махала звернулася до озеленювача-дизайнера КП «Горводоканал» Болградської міської ради Людмили Лєснікової.

«З платанами все добре. Те, що вони скидають кору – це природньо для них. Недаремно ці дерева в народі ще називають «безстыдница» за те, що вони оголюють стовбур», – розповіла Людмила Лєснікова.

Вона повідомила, що загалом платани – проблемні дерева. Коли їх саджали на центральній вулиці, це не врахували. Вони постійно і дуже рано скидають листя, кору, створюючи сміття, їх коріння піднімає плитку і робить тротуар небезпечним. Але враховуючи, як змінюється клімат і яка спека влітку, то треба ці дерева зберегти, а не позбавлятися їх.

«Ілюмінація, яка обплутує дерева – це для них погано. Платани ростуть швидко, тому в більшості випадків дроти вже вросли в гілки, це може привести до гибелі дерева. Ми неодноразово казали про це, за дорученням міського голови інспекція з благоустрою має прибрати цю ілюмінацію. І знаю, що в планах це є. Але коли конкретно буде зроблено – не знаю», – повідомила пані Людмила.

Нагадаємо, проблему платанів та ілюмінації видання «Махала» підіймало ще рік тому. Невелика проблема, яку можна вирішити швидко, існує і досі. Після того, як мешканці міста через наше видання просили вирішити проблему, ілюмінацію зняли частково, але не з усіх дерев.

Платан – дерево довгожитель. Середній вік платанів може значно варіювати залежно від умов зростання та догляду, але в цілому, платани зазвичай живуть від 100 до 400 років. Та чи проживуть платани в Болграді стільки років – велике питання. Щоб позбутися руйнівної ілюмінації потрібна лише добра воля чиновників.

Не треба лякатися, що платани скидають кору, бо це:

Природне оновлення, платани ростуть дуже швидко, і їх кора не встигає розширюватися разом зі зростаючим деревом.

Захист від шкідників і хвороб, відшарування кори може допомогти платанам позбавитися від шкідників, грибків та інших патогенів, що можуть з часом накопичуватися на корі.

Температурний режим, відлущування кори сприяє регуляції температурного режиму дерева.

Поділитись
Зараз читають