Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Яка ситуація з ринком праці для внутрішньо переміщених осіб в Болградському районі

15 Лютого 2024 15:30
Валерій Гайдаржи
Яка ситуація з ринком праці для внутрішньо переміщених осіб в Болградському районі

Вже два роки в Україні триває повномасштабне російське вторгнення, через яке сотням тисяч людей довелося покинути свої рідні будинки. Болградський район для багатьох став новою домівкою, де людям потрібно було починати життя спочатку, знаходити нове житло та роботу. 

В рамках проєкту “Відкрита громада” видання “Махала” зустрілися з директоркою Болградської філії Одеського обласного центру зайнятості Ольгою Касап щодо ситуації з працевлаштуванням внутрішньо переміщених людей. 

Після реєстрації в центрі зайнятості внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть отримати грошову допомогу по безробіттю, але в умовах воєнного стану вона виплачується лише протягом трьох місяців. Розмір допомоги залежить від страхового стажу. Якщо людина давно не працювала офіційно, то ми виплачуємо мінімальну допомогу – 1500 грн. Якщо людина працювала, і в неї є страховий стаж, що становить не менше ніж 7 місяців за останній рік, то тоді відсоток виплат залежить від заробітної плати, яку людина отримувала під час роботи. На даний момент максимальна сума допомоги прирівнюється до мінімальної заробітної плати і становить не більше ніж 7 тисяч 100 грн”, – розповіла Ольга Іванівна.

На сьогодні в Болградському філіали центру зайнятості зареєстровано 43 особи з числа ВПО, з яких 4 людини отримали нові місця роботи, серед яких: асистент педагога в центрі реабілітації, оператор на пошті, оператор бензозаправної станції та швачка. 

Людям, які переїхали з великих міст, працювали в офісах або мають технічну освіту, складно підібрати роботу в нашому регіоні. Здебільшого затребувані професії у нашій місцевості – це трактористи, комбайнери та водії, бо Болградський район здебільшого сільськогосподарський. Але незважаючи на все, наша служба зайнятості всебічно прагне допомогти людям пристосуватись до нових умов життя, тому підбираємо вакансії з огляду на те, яку освіту та побажання до майбутнього робочого місця має людина“, – підкреслила Ольга Іванівна.

Болградський філіал Центру зайнятості надає можливість отримати нову професію безкоштовно. Після того як людина визначилась, її направляють в державний навчальний заклад «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості», де можна здобути професію більш ніж за 30 напрямками, серед яких: кухар, перукар, візажист, манікюрник, столяр, слюсар, токар та багато інших. З повним переліком професій можна ознайомитись на офіційному сайті Одеського обласного центру зайнятості.

Оплата навчального контракту та проживання в гуртожитку безкоштовне. В середньому термін навчання на обрану професію може тривати від 3 до 6 місяців, але також є короткострокові програми навчання, які тривають до одного тижня. Після навчання здобувачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. 

Також в центрі зайнятості є можливість однаразово отримати ваучера на сумму до 10 прожиткових мінімумів для здобуття нової освіти. У цьому випадку людина сама може обрати заклад для здобуття освіти, оплату за навчання має покрити наданий ваучер. Але при умові, що вартість навчального контракту не більше ніж вартість ваучеру. В іншому випадку, якщо вартість контракту більша, то різниця в ціні оплачується здобувачем нової освіти. 

У нас ще є можливість отримати грошову допомогу через гранти або мікрогранти для розвитку або створення свого бізнесу. Вже є люди з Болградського району, які прийняли участь та виграли грант на свою справу, серед яких: сільське господарство, торгівля, станція технічного обслуговування та інші. Програма отримання гранту поширюється на будь-яку сферу бізнесу, тому успішність отримання грошової допомоги залежить тільки від того, наскільки якісним буде написаний бізнес-план. Отримати  додаткову інформацію можна в центрі зайнятості“, –  повідомила Ольга Касап.

Сьогодні в Болградському районі функціонують три установи Одеського обласного центру зайнятості, куди можуть звернутися ВПО:

Болградська філія знаходиться за адресою: місто Болград, вулиця Асена Христева, 34, контактний телефон (04846) 4 21 07. 

Арцизька відділ Болградської філії знаходиться за адресою: місто Арциз, вулиця Соборна, 37, контактний телефон (04845) 32 9 48. 

Тарутинська філія Болградської філії знаходиться за адресою: селище Тарутино, вулиця Тараса Шевченка, 4, контактний телефон (04847) 3 15 00.

Більш детально з усіма деталями можна ознайомитись на офіційному сайті центру зайнятості та офіційному телеграм каналі Болградської філії центру зайнятості.

Фото Валерія Гайдаржи

Поділитись
Зараз читають