Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Памʼяті тих, кого вбила Росія: Кирилов В’ячеслав

19 Серпня 2023 09:00
Лілія Биковська
Памʼяті тих, кого вбила Росія: Кирилов В’ячеслав

Щоранку о 09:00 в Україні оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. Кожен ранок ми згадуємо всіх загиблих внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Сьогодні згадуємо уродженця міста Білгород-Дністровський Кирилова В’ячеслава Юрійовича, який загинув від рук російських окупантів у лютому 2015 року.

В’ячеслав народився 19 грудня 1981 року в Білгороді-Дністровському. З ранніх років разом із батьками жив в Одесі. У 1996 році В’ячеслав із родиною повернувся в  Білгород-Дністровський та закінчив 9-й клас у школі № 2. Згодом навчався у Білгород-Дністровському філіалі Одеського вищого професійного училища торгівлі і технологій харчування, де отримав кваліфікацію кухаря, та поїхав в Одесу працювати за фахом. 

В’ячеслав захоплювався козацтвом; він — нащадок козаків за батьковою лінією. Крім того, він вважав, що у минулих життях був воїном. 

У 2014 році став членом громадського формування охорони правопорядку «Одеса», був активістом ГО «Рада громадської безпеки», інструктором із тактичної медицини та екіпіровки спецпідрозділу «Шторм». Як доброволець надавав допомогу ЗСУ в складі цього підрозділу. Супроводжував вантажі в зону АТО. На базі військово-спортивного табору «Український Опір — Одеська січ» займався військово-патріотичним вихованням молоді.

Восени 2014 року разом із двома друзями записався в «Азов». 19 грудня того ж року, у свій 33-й день народження, відправився на фронт під Маріуполь у складі «Азову».

15 лютого 2015 року загинув у боях з російськими збройними формуваннями між Маріуполем і Новоазовськом, при відбитті атаки на селище Широкине. У тому бою В’ячеслав знищив близько 10 окупантів. 

В’ячеслава поховали в Одесі на міському кладовищі. У нього залишились дружина та син. 

Герой посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, г почесним знаком «Маріуполь. Відстояли – перемогли» та медаллю «Захиснику Маріуполя».

На честь В’ячеслава в Білгороді-Дністровському та в Одесі було названо вулиці – Кирилова.

21 жовтня 2016 року в Білгороді-Дністровському на будівлі другої школи встановили меморіальну табличку В’ячеславу Кирилову.

Харківський блек-метал гурт «Burshtyn» присвятив В’ячеславу пісню «Козак» з альбому «Прах Відчайдухів». 

Поділитись
Зараз читають