Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Памʼяті тих, кого вбила Росія: Кривиденко Максим

14 Серпня 2023 09:00
Лілія Биковська
Памʼяті тих, кого вбила Росія: Кривиденко Максим

Щоранку о 09:00 в Україні оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. Кожен ранок ми згадуємо всіх загиблих внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Сьогодні згадуємо уродженця смт Сарата Білгород-Дністровського району Кривиденка Максима Ігоровича, який загинув від рук російських окупантів у вересні 2017 року. 

Максим народився 30 січня 1994 року в смт Сарата. Навчався у Саратській школі-гімназії. Ще зі шкільних років мріяв стати військовим, тож у 2012 році екстерном склав випускні іспити, щоб встигнути на весняний призов. Після проходження строкової служби поїхав до Києва, де мав намір втілити свою мрію у життя.

Наприкінці 2013 року, з початком протестів, приєднався до Євромайдану, став активним учасником Революції Гідності.

У березні 2014 року, напередодні проведення незаконного кримського референдуму, з групою активістів поїхав до Криму, де був захоплений у заручники озброєними ворожими бойовиками окупаційної влади півострова. Близько тижня заручників утримували, піддаючи допитам і тортурам. 20-річному на той час Кривиденку кілька разів прострелили ноги з травматичної зброї, і саме його представники так званої кримської «самооборони» найбільше били. 

20 березня Максима та інших заручників вдалося звільнити, їх передали через Чонгар в обмін на звільнення затриманого СБУ російського офіцера. 

У квітні 2014 року добровольцем пішов до Саратсько-Татарбунарського районного військкомату, трохи згодом – 31 серпня був призваний за частковою мобілізацією, виконував завдання на території проведення антитерористичної операції на Сході України. Демобілізувався 6 квітня 2016 року, а у червні того ж року повернувся на військову службу за контрактом.

Максим був старшим солдатом, стрільцем-снайпером 2-ї роти 18-го окремого мотопіхотного батальйону «Одеса» 28-ї окремої механізованої бригади, в/ч А4210, смт Сарата.

Загинув Максим 9 вересня 2017 року внаслідок ворожого обстрілу з міномету калібру 82 мм позицій батальйону поблизу міста Красногорівка, — помер від осколкових поранень дорогою до лікарні.

Поховали героя 12 вересня того ж року в рідному смт. У нього залишились батьки, брат та три сестри.

Максим посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

6 грудня 2017 року на будівлі Саратської школи-гімназії було відкрито меморіальну дошку на честь полеглого на війні випускника школи.

2 травня 2023 року вулицю Суворова у селищі Сарата було перейменовано на честь Максима Кривиденка. 

Поділитись
Зараз читають