Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

USAID бачить перспективу у розширенні та модернізації портів на Дунаї

USAID бачить перспективу у розширенні та модернізації портів на Дунаї

Вчора, 18 липня, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков провів робочу зустріч керівницею Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Пауер. Про це він повідомив у своєму Facebook.

Зустріч відбулася через через вихід росії із зернової угоди. Сторони обговорили перспективи відновлення роботи «Зернової ініціативи» та спільно шукали альтернативні експортні шляхи.

Наразі США бачить перспективу у розширенні та модернізації Дунайського портового кластеру, адже з початку війни порти значно збільшили обсяги обробки вантажів.

Так, наприклад, у минулому році загальний обсяг вантажів дунайських портів складав 16 мільйонів тонн, а цього року лише за перше півріччя було оброблено 15 мільйонів тонн. До кінця року цей показник має вирости майже удвічі, а це більше чверті від усього товарообігу країни.

Зазначається, що наростити обсяги вдалося завдяки запуску додаткових потужностей та обробці нової номенклатури вантажів.

Крім того, в експлуатацію введено більше двадцяти нових морських терміналів, зокрема в Ренійському порту відкрився контейнерний термінал (до цього часу дунайські порти не обробляли контейнери взагалі).

У травні цього року порти встановили абсолютний місячний рекорд вантажоперевалки — 3,2  мільйони тонн, і добовий рекорд — 112 тисяч тонн.

На останок Саманта Пауер оголосила про виділення додаткових 250 мільйонів доларів в рамках програми підтримки сталості агросектору.

Поділитись
Зараз читають