Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Росія офіційно відмовилась від “зернової угоди”

18 Липня 2023 11:10
Ганна Ковальова
Росія офіційно відмовилась від “зернової угоди”

Росія 17 липня офіційно повідомила Туреччині й Україні, а також Секретаріату ООН про заперечення проти продовження “зернової угоди”.

Про це заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков. Він зазначив, що домовленості по “зерновій угоді” фактично припинені, вона зупинена.

Водночас Росія залишає собі лазівку для повернення в проєкт у разі виконання її вимог.

“Росія негайно повернеться до “зернової угоди”, як тільки її вимоги будуть виконані”, – заявив Пєсков. Одна з основних умов країни-агресорки – розблокування російського експорту продовольства та добрив.

Нагадаємо, Чорноморську зернову ініціативу уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення мільйонів тонн зерна з трьох українських портів в умовах війни Росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів, її продовжували двічі. Росія неодноразово погрожувала припинити дію зернової угоди і всіляко затримувала рух кораблів.

У своєму вечірньому зверненні Президент України Володимир Зеленський заявив, що він направив офіційні листи Президенту Туреччини Ердогану і Генсеку ООН Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі – так, як це найнадійніше.

“Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден. Африка має право на стабільність. Азія має право на стабільність. Європа має право на стабільність. А отже, ми всі повинні дбати про безпеку – про захист від російського божевілля. Українське продовольство – це базова безпека для майже 400 мільйонів людей”, – зазначив Володимир Зеленський.

Європейський Союз закликав Росію негайно відновити виконання Чорноморської зернової ініціативи. Відповідну заяву зробив Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

Дипломат зазначає, що РФ використовує продовольство як зброю, що значною мірою позначається на забезпеченні зерном усього світу.

Боррель наголошує: односторонньо розірвавши угоду, Росія одноосібно блокує один із важливих основних шляхів експорту з України зерна. Саме РФ несе відповідальність за збої в постачанні зерна по всьому світу та зростання цін на продовольство.

“ЄС закликає Росію переглянути своє рішення та негайно відновити виконання Чорноморської зернової ініціативи”, – заявив дипломат.

Він акцентує: зі свого боку ЄС докладатиме всіх зусиль, щоб і надалі підтримувати своєчасну, стабільну поставку всіх товарів, особливо – сільськогосподарської продукції на світові ринки через “Шляхи солідарності” між Україною та ЄС. 

“ЄС продовжуватиме співпрацювати з постраждалими країнами-партнерами для вирішення проблеми глобальної продовольчої безпеки та підтримувати всі зусилля щодо відновлення Чорноморської зернової ініціативи”, – заявив Боррель.

Поділитись
Зараз читають