Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Памʼяті тих, кого вбила Росія: Халіков Георгій

25 Червня 2023 09:00
Лілія Биковська
Памʼяті тих, кого вбила Росія: Халіков Георгій

Щоранку о 09:00 в Україні оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. Кожен ранок ми згадуємо всіх загиблих внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Сьогодні згадуємо уродженця села Березине Халікова Георгія Журовича, який загинув від рук російських окупантів у жовтні 2021 року. 

Народився Георгій 24 березня 1970 року в селі Березине Тарутинського району. Мешкав на Полтавщині, звідки й пішов боронити рідну країну в зону ООС. До цього працював у правоохоронних органах. 

З 21 липня 2020 року Георгій служив за контрактом в 93-ій окремій механізованій бригаді “Холодний Яр” на посаді майстер-сержанта. 

Побратими називали Георгія “Дядько Жора” за простоту в спілкуванні.

“Сьогодні загинув дядько Жора… Я поки що не можу усвідомити це. Людина, яка до війни служила в правоохоронних органах і без вагань стала на захист рідної землі. Дядько Жора був душею серед хлопців на передовій. Він був улюбленцем військкорів, бо перед камерою завжди виглядав природно, як є, і не говорив армійськими штампами. Він був дуже скромною, позитивною людиною… Набираю цей текст, а розум відмовляється вірити в нього. В останній рік на війні дядько Жора служив із сином в одному підрозділі…” – написав 26 жовтня 2021 року у себе на сторінці у ФБ воєнний кореспондент Ігор Левенок.

“Дядько Жора” не раз ставав героєм сюжетів новин різних каналів. Він вважав, що про війну говорити обов’язково, щоб люди бачили, що відбувається на фронті. В інтерв’ю ніколи не скаржився на обстріл позицій, але палко звинувачував терористів, які б’ють по мирних селах.

Георгій ніколи не прагнув слави, але був завжди на передових позиціях і ніколи не був у штабі. Навіть військові звання йому вручали просто на позиціях.

Загинув 26 жовтня 2021 року в результаті артилерійського обстрілу позицій ЗС України поблизу села Гранітне, Волноваського району, Донецької області. У воїна залишилося троє синів, цивільна дружина та сестра. Середній син Опанас Халіков загинув 25 квітня 2022 року під Ізюмом Харківської області.

29 жовтня 2021 року героя поховали у рідному селі – Березине.

Указом Президента України № 25/2022 від 21 січня 2022 року, “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

7 грудня 2021 року неподалік від трагедії, військовослужбовці окремої механізованої бригади «Холодний Яр» встановили пам’ятну дошку в селі Гранітне майстер-сержанту Георгію Халікову.

Поділитись
Зараз читають