Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Українська для всіх»: у Василівській громаді функціонують мовні клуби

21 Березня 2023 12:30
Тетяна Манолова
«Українська для всіх»: у Василівській громаді функціонують мовні клуби

У січні начальник відділу освіти, молоді, спорту культури та туризму Василівської сільської ради Тетяна Беліогло запропонувала створити мовні клуби у населених пунктах громади для вивчення української мови.

16 липня 2019 року набув чинности Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який забезпечить пріоритетність української мови у понад 30 сферах суспільного життя: зокрема у державному управлінні, ЗМІ, сфері освіти, науки, культури, реклами, послуг. Відмітимо, що Закон ніяк не регулює приватне спілкування – спілкуватися можна будь-якою мовою. З повномасштабним вторгненням РФ на територію України державна мова стала вагомішою у населення. Але можливостей вивчати її окрім закладів освіти не так і багато. Тому у Василівській громаді вирішують мовне питання шляхом створення розмовних клубів.

Створити умови для вивчення української

Тетяна Беліогло за фахом вчитель української мови, свою професійну діяльність розпочинала ще з початку отримання України незалежності.

“У 1991 українську викладали факультативно, а потім вже її було введено до річної програми навчання. Діти любили цей предмет, доволі легко їм було читати, говорити українською. А ось дорослим складніше”, – каже Тетяна Георгіївна.

Саме тому аби допомогти населенню, яке не володіє державною мовою, але прагне це зробити, вона запропонувала створити мовні клуби на базі Будинків культури громади.

“Потрібно створити умови для вивчення української тими, хто не вивчав її,  не практикував”, – пояснює Тетяна Беліогло.

Заняття в групах проводяться за різними формами та тематикою: практичні та теоретичні заняття, круглі столи, тематичні заходи. 

Так, наприклад, в деяких селах громади заняття проводяться на базі закладів освіти.

 “Наш заклад приєднався до ініціативи створення мовних клубів, щоб надати можливість мешканцям різного віку навчатися. Кожного тижня вчителька української мови проводить заняття. Це практика з теоретичним підґрунтям”, – розповіла директорка Калчевського ліцею Ірина Пельтек.

Ініціатива Тетяни Беліогло вже має відгук, бо всі села громади стартували з проєктом мовних клубів.

“Одного разу я стала свідком розмови, пенсіонерка з Банівки розповідала в автобусі, що відвідує мовний клуб, де вивчає українську. І її співрозмовники цікавилися інформацією щодо його роботи, дехто звісно й дивувався. Мені були приємно, тому що я хотіла створити простір саме для людей, хто бажав та потребував допомоги у вивченні української”, – розповідає Тетяна Беліогло.

В селах Голиця, Банівка, Василівка, Каракурт, Калчева запрошують взяти участь у клубі та говорити українською.  Поки заняття проводяться раз на тиждень, якщо буде потреба кількість зустрічей збільшать.

Окрім цього, Тетяна Георгіївна ставить за мету закладам культури підготувати й державною мовою майбутній святковий концерт до дня Незалежності.

“Певна,  ми скоро станемо назавжди незалежними від Росії, тому вже зараз перед культурними закладами стоїть задача вчити українські пісні, готувати театральні вистави, концертні номери українською”, – зазначає начальник відділу.

Отож в арсеналі мешканців багатонаціональної Василівської громади відсоток україномовних з відкриттям клубів значно побільшає. 

Тетяна Манолова

Поділитись
Зараз читають