Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ЧИ БУДЕ У БОЛГРАДІ МЕМОРІАЛ СЛАВИ НА ЧЕСТЬ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ?

01 Лютого 2023 12:45
Ганна Ковальова
ЧИ БУДЕ У БОЛГРАДІ МЕМОРІАЛ СЛАВИ НА ЧЕСТЬ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ?

Відбулося перше цього року засідання громадської ради при Болградській районній військовій адміністрації. Одним з питань, що найбільше обговорювалося, стало перейменування вулиць на честь загиблих Захисників України.

Суперечки по перейменуванню тривають 

Справді, ситуація із перейменуванням вулиць, скверів та провулків у Болграді викликає суперечки протягом багатьох місяців. Цей процес має як своїх шанувальників, так і противників. Доказів багато, один із них, на думку деяких членів громадської ради, звучить наступним чином: “Війна, на жаль, триває, не вистачить вулиць міста, щоб надати їм імена загиблих воїнів”.

Внаслідок бурхливих суперечок вирішено було не приймати звернення до Болградської міської ради щодо перейменування вулиць на честь усіх загиблих захисників, а лише наполягати на перейменуванні вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії на вулицю Героя України Віктора Оцерклевича.

Звання Герой України – це найвища нагорода нашої держави, її отримують люди за виняткові подвиги. Про це не можна забувати, імена таких людей мають бути увічнені, в тому числі й в назвах вулиць, провулків чи скверів.

Один для всіх – ідея створення Монумента Слави

Також було висунуто ідею створити в Болграді меморіал Слави на честь всіх загиблих Захисників, які віддали життя захищаючи Україну від рашистського вторгнення.

На думку членів громадської ради, це має бути меморіальний комплекс. В його основу запропоновано закласти Алею слави з висаджених дерев та пам’ятник, де будуть вказані імена всіх загиблих з Болградського району. Цей меморіал має розташовуватись саме у Болграді, який є центром адміністративно-територіальної одиниці.

Не можна забувати про людей, які віддали свої життя за нашу свободу в інших громадах району. Ім’я кожного не має бути забуте. Болградська районна військова адміністрація підтримує цю ініціативу. Це буде правильно та чесно стосовно родичів загиблих героїв”, – прокоментувала це рішення Анжела Радченко, завідувачка сектору інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Болградської РВА.

За підсумками цього рішення громадська рада направить звернення до Болградської міської ради. І якщо воно знайде там підтримку, то попереду величезна робота. Вибір місця, оголошення конкурсу на ескіз монумента, пошук фінансування на його будівництво, очевидно, що не можна буде обійтися без допомоги меценатів та пожертв від громадськості.

Швидше за все здійснити задумане, за умови, що його підтримує міська рада, можливо буде лише після Перемоги України.

Створення таких меморіальних комплексів – світова практика. У багатьох країнах світу споруджуються меморіальні комплекси на згадку про загиблих при бойових діях, терористичних актах, природних чи техногенних катастрофах. Такі місця стають місцем поклоніння, проведення заходів пам’яті тощо. Одним із яскравих прикладів – “Граунд зеро” у Нью-Йорку. Меморіальний комплекс на честь тисяч загиблих (мирного населення, поліцейських, пожежників, волонтерів) внаслідок терористичної атаки на місто 11 вересня 2001 року.

Серафим Савченко

Поділитись
Зараз читають