Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ПРАПОРИ УКРАЇНИ ТА БОЛГРАДА НА ТЕАТРАЛЬНОМУ ФЕСТИВАЛІ В БОЛГАРІЇ (ВІДЕО)

06 Жовтня 2022 20:38
Ганна Ковальова
ПРАПОРИ УКРАЇНИ ТА БОЛГРАДА НА ТЕАТРАЛЬНОМУ ФЕСТИВАЛІ В БОЛГАРІЇ (ВІДЕО)

У місті Тополовгрод Республіка Болгарія завершився 25-й ювілейний Фестиваль любительських комедійних театрів «Велко Канев», на нього була запрошена трупа Болградської театральної студії «ОнгЪл». Болградські артисти мали можливість продемонструвати своє мистецтво європейській публіці.

Крім України та власне Болгарії у фестивалі взяли участь театральні колективи з Молдови, Італії та Сербії. Український прапор розвивався на урочистому параді учасників під час відкриття фестивалю 19 вересня. Там же, зі сцени, у своїй привітальній промові, участь нашої трупи відзначила  віцепрезидент Болгарії Іліана Йотова: «Вітаємо Болград, Україна (оплески зали). Ми всі дуже вдячні громаді Болграду і всім її жителям. Знайте, що ми раді продемонструвати вам всю гостинність яку можемо. Мистецтво сильніше за війну, сильніше за неволю, сильніше за горе. Поки ми на сцені ми можемо забути про все»

Артисти відчували підтримку з боку організаторів фестивалю й колег по сцени з інших країн.

«Відправити на фестиваль трупу булу не складно, справа в тому що вони працювали, та були готові. Ми відчули підтримку з болгарської сторони. У перший день ми потрапили на відкриття фестивалю. Нас тепло зустріли. Ми були стримані в своїх емоціях, але на нас були атрибути, символи нашої Держави. Ми несли Прапор нашої Країни. Тем не менш, не можу сказати, що до нас проявили якесь особливе ставлення, але віднеслися до нас з розумінням та вдячністю, що в ці важки умови ми знайшли можливість та силу приїхати та взяти участь у фестивалі» – розповідає Жанна Сусліна, начальник Відділу культури, молоді, туризму та спорту Болградської міської ради.

«Нас тепло зустріли, розмістили. На виставах нам всі аплодували. Нам подякували за участь та підтримали нас. В цьому плані ми відчули підтримку» – ділиться спогадами Нелі Тарасенко, акторка студії.

ЇЇ молодший колега Микола Ільєв додає: «Не можу сказати що ми щось особливо відчули чи отримали з боку місцевого населення. Але коли ми двічи виходили на професійну сцену, там ми почули оплески і навіть овації з боку глядачів, це дуже підтримало та надихнуло самих акторів. Глядачі переживали всю виставу разом з нами. Також був момент, коли після вистави з нами зустрілося жюри фестивалю, щоб виказати нам свої точку зору стосовно вистави. Вони сказали, що співчувають Україні, і це нас підтримало».

В рамках фестивалю «ОнгЪл» виступив два рази, в місті Елхово на другій сцені фестивалю, та власне в самому Тополовграді в конкурсній програмі. Артисти повезли на фестиваль комедійний спектакль «Маленька українська кУмедія» за мотивами п’єси Миколи Куліша, так як вони хотіли продемонструвати незламність українського духу перед війною.

Поїздка стала можливою за підтримки болградської міської ради яка знайшла кошти для цього. Організації взяв на себе Відділ культури молоді та спорту.

«В першу чергу ми популяризуємо нашу громаду. Такі події є доказ нашої спроможності, те що ми дійсно можемо це зробити. В нас є потенціал, в нас є ресурс для подальшого розвитку театрального мистецтва в нашій громаді. Що ще нам дав цей фестиваль? Це те що наші актори отримали майстер-клас від колег із інших країн, це підвищить рівень їх професійності. Після їх яскравого та емоційного виступу, я привітала колектив з тим, що з категорії учасників студії вони перейшли до категорії справжніх акторів студії» – розповідає Жанна Сусліна.

Також представники культури подивившись на організацію цього фестивалю, мають намір модернізувати театральну сцену в Болграді, по вул. Інзовська, 170. Зробити її в рамках можливого більш придатної та професійної для подальших вистав театральної студії «ОнгЪл».

Серафим Савченко 

Поділитись
Зараз читають